Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bronsåldersgrav funnen vid Köttboda i Borgå - hobbyupptäckaren: "Värt att fira med kaffe och munk"

Från 2021
Runda stenar i en hög på en bergsklippa i skogen, tallar växer intill högen.
Bildtext De här stenarna har antagligen bildat en grav för tusentals år sedan, men graven kan ha plundrats och därför har stenar rullat längs med berget.
Bild: Yle/ Rebecka Svedberg.

I Borgå finns 36 bronsåldersgravar, och snart registreras en till. Den ligger vid havet i Köttboda och har tidigare inte noterats i Museiverkets fornfyndsregister.

Janne Kinnunen promenerade med hunden i skogen intill Köttboda badstrand i Borgå då han hajade till. Ett fynd?

- Jag har i några årtionden haft som hobby att leta efter fornfynd. Oftast är det inte frågan om ett äkta fynd, men den här gången kände jag på mig att jag måste gå tillbaka och kolla efter noggrannare, säger han.

Kinnunen är hemma från Heinola och råkade vara på utfärd i Borgå. Han blev förvånad då han märkte att inget fynd registrerats på den här platsen. Graven finns nära Majviksvägen.

- Den är ganska lätt att hitta. Men det är klart att arkeologerna inte hinner överallt.

Genom att lägga upp en bild i en grupp för arkeologivänner fick Kinnunen yrkesmänniskors syn på saken. Visst verkade det vara frågan om en bronsåldersgrav.

- Så jag kontaktade museiverket. På basis av bilden tror de det är en bronsåldersgrav, så jag tänker att det är åtminstone ljusgrönt ljus för att gå ut med den glada nyheten.

Runda mosstäckta stenar.
Bildtext Här ser du stenarna i närbild - och är du ormrädd ska du inte titta så noga.
Bild: Yle/ Rebecka Svedberg.

Kinnunen är inte den första som funderat om stenhögen i Köttboda har långa historiska anor. En del förbipasserande hade funderat på det redan tidigare, men museiverket hade inte fått nys om saken.

Kinnunen vill alltså inte ta hela äran åt sig, men han är nöjd.

- Kanske ett av tio fynd visar sig vara något. För en som gör det här som hobby är det fint att hitta något sådant här. Det ska firas med kaffe och munk.

Gravar hittas inte varje år

Arkeologen Riikka Mustonen från Borgå museum har tittat på Kinnunens foto och konstaterat att det troligtvis är frågan om en bronsåldersgrav.

- Jag såg på kartan att graven ligger 18 meter över havsytan. På bronsåldern har det alltså varit frågan om en strandklippa, säger hon.

Vid tillfälle kommer Mustonen att åka ut till Köttboda och bekräfta fyndet. Redan nu har hon fört in det i fornfyndsregistret, eftersom det är troligt att det är frågan om en bronsåldersgrav.

Borgå museum har regionalt ansvar i östra Nyland, så vid liknande fynd är det Mustonen som bekräftar fyndets äkthet.

Några utgrävningar kommer knappast att göras, och stället får knappast en skylt.

- Ännu på 1990-talet sattes en del skyltar upp i terrängen. Nu har en del bronsåldersgravar skyltning, medan andra bara står där. Det är en resursfråga, säger Mustonen.

I Borgå finns 36 liknande fynd, och nya fynd görs inte varje år.

Borgå museum ställer fär tillfället ut en bronsåldersyxa som hittats i Saxby. Där ska vidare utgrävningar göras under hösten efter att skörden skördats.

Mustonen berättar också att hon ska ta en närmare titt på ett gotländskt mynt från 1300-talet, som en metalletare meddelat henne om.

Diskussion om artikeln