Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jani Hakanpää lämnar Carolina och flyttar till Dallas: "Klubbarna krigade om honom"

Jani Hakanpää spelar ishockey.
Bildtext Jani Hakanpää har spelat NHL-hockey för Anaheim och Carolina.

Den stabila hockeybacken flyttar från ett blåvitt NHL-lag till ett annat. Kontraktet med Dallas, där han har sällskap av fyra landsmän, är tre år långt och Hakanpää lär i höst bli den 30:e finländaren i klubben.

Jani Hakanpää var en av förra säsongens stora finländska överraskningar i NHL. Han inledde säsongen i Anaheim, men flyttade i april till Carolina där han fick chansen att spela slutspel.

Trots vassa tag blev det ingen fortsättning i Carolina. Hakanpää satt på ett utgående kontakt och valde på torsdagen att krita på för ett annat lag med stark blåvit prägel.

Det blev ett treårskontrakt värt 1,5 miljoner dollar per säsong. I Dallas har Hakanpää sällskap av backarna Miro Heiskanen och Esa Lindell samt anfallarna Roope Hintz och Joel Kiviranta.

– Klubbarna krigade om Hakanpää. En hel del klubbar var ute efter en stabil back till det priset som inte gör många misstag, skrev NHL-insidern Frank Seravalli på Twitter.

Han ska ha fått ett identiskt erbjudande av Toronto, uppgav Sportsnets Eric Engels.

Förändringar i Dallas backsextett

Hakanpää lär i höst bli den 30:e NHL-finländaren i Dallas organisation, ett saldo som ingen annan kan matcha, skrev Shan Shapiro.

På onsdagen tecknade Dallas kontrakt med den rutinerade backen Ryan Suter som överraskande blev utköpt från sitt kontrakt i Minnesota. Suters fyraårskontrakt är värt 3,65 miljoner dollar per säsong.

Möjliga backpar i Dallas:

  • Esa Lindell – John Klingberg

  • Ryan Suter – Miro Heiskanen

  • Andrej Sekera – Jani Hakanpää

Fyra kontraktslösa finländare

På onsdagen tecknade Carolina kontrakt med målvakten Antti Raanta. Därmed har Carolina även nästa säsong tre etablerade finländare i Raanta, Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen.

Dessutom har Carolina under de senaste åren reserverat många lovande finländare.

I år föll valen på Ässäts back Aleksi Heimosalmi och Kärpäts anfallare Ville Koivunen som båda reserverades i den andra omgången.

Fyra finländare, som förra säsongen spelade i NHL men inte längre tillhör någon klubb, är fortfarande utan kontrakt.

Det handlar om målvakten Tuukka Rask (Boston), backarna Mikko Lehtonen (Columbus) och Sami Vatanen (Dallas) samt anfallaren Valtteri Filppula (Detroit).