Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Torghandeln flyttade till åstranden i Borgå - försäljare: "Det här var inte en bra lösning, men en bra kompromiss"

Från 2021
Uppdaterad 30.07.2021 23:11.
Kvinna i grön rock står vid åkanten och ser bestämd ut.
Bildtext Torgförsäljarnas språkrör Jenna Rönn tycker att den nya platsen för torghandel fungerat bra, även om den inte är optimal. Bilden är tagen i april.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Rådhustorget, där torgförsäljarna tidigare stått, används för olika temaevenemang under sommarsäsongen och försäljarna har därför flyttat till åstranden. Vi frågar hur den nya platsen fungerar för torgförsäljarna.

Vid Åstranden, nästan under Mannerheimgatans bro, finns tolv torgplatser för försäljare.

Den här dagen är platsen tom på grund av vädret, men på soliga dagar står här torgförsäljare som sålt produkter i tjugo år. 

Vi träffar Jenna Rönn, som är torgförsäljare för sjätte året i rad. I våras, då staden ville flytta torgförsäljningen till åstranden, var hon kritisk, men nu är minen lite gladare.

– Jag tycker platsen har fungerat riktigt bra. Jag hade föväntningar i början av säsongen att kunderna skulle hitta till den nya platsen, säger Rönn.

Speciellt Borgåbor har varit nöjda med den nya platsen. Rönn berättar att försäljarna fått mycket positiv respons av Borgåbor som inte behöver trängas med turister på Rådhustorget.

Dessutom har de även tillgång till en parkeringsplats nära torget, vilket underlättar besöket. Många Borgåbor hoppas enligt Rönn att torget kommer att vara på samma plats också nästa år. 

Åstranden har fått mera liv

Var torgförsäljarna kommer att stå nästa år är ännu oklart. På hösten kommer staden att ta upp ärendet. 

Då det mest handlar om inhemska turister i år har Rönn svårt att svara på om turisterna hittat till den nya platsen.

Överlag har kunder ändå hittat till torget, trots flytten. Det här tror Rönn beror på att platsen ändå ligger endast ett stenkast från den tidigare platsen. 

Mellangatan i gamla stan i Brogå
Bildtext I och med torgförsäljningen har servicen också i Gamla stan ökat och utvecklats.
Bild: Yle/Stefan Härus

– Vi är på en ganska synlig plats när man kör in på Mannerheimgatans bro. Man ser genast att det händer något här också och inte bara i Gamla stan, säger Rönn.

I och med torgförsäljningen har Gamla stan utvecklats och åstranden fått mera liv i sig. Det här gynnar också andra företagare som har försäljning nära torget. Kunder trivs med att ha allting nära till hands. 

En hel del fördelar med den nya platsen vid åstranden

Rönn säljer bland annat linnekläder och handgjorda stensmycken.

På torget säljs allt från handarbeten till vintage-smycken, afrikanska handarbeten och keramik. 

Hon kan inte svara på var hon skulle föredra att vara nästa år. Båda platserna har sina för- och nackdelar.

Åsikterna är också delade bland dom andra torgförsäljarna. Den största fördelen med Åstranden är enligt Rönn underlaget.

– Att stå på kullerstenar i Gamla stan gör både fötter och ryggen sjuk, säger Rönn.

- Vid Åstranden är det platt mark, vilket gör det behagligare och inte lika fysiskt krävande. 

Folk står på ett torg och tittar upp på ett hus där en duo spelar musik på en trappa.
Bildtext Rådhustorget i Borgå. Bilden är tagen i juni.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

I Gamla stan kan det också bli väldigt hett på sommaren, speciellt en sommar som i år. Vid Åstranden är det lite svalare på grund av brisen som kommer från ån. 

Det är också lättare att lasta ut varor från lastbilar vid åstranden. Det var en av orsakerna till att torget flyttade till åstranden.

I början av säsongen sa föreningen Porvoon Museotoris ordförande Tuija Elving åt Yle Östnyland att föreningen ville bli av med de stora lastbilarna som tog upp en stor del av torget och störde med sitt buller. 

Delade åsikter om att stanna kvar på den nya platsen eller inte

Fastän platsen fungerat bra för torgförsäljarna är Rönn och en del av de andra försäljarna inte helt nöjda med beslutet.

Det här året fungerade det bra då de inte varit så många utländska turister, men när läget lugnar sig och utländska turister anländer, vill torgförsäljarna tillbaka till Rådhustorget. 

– Man kan inte säga att det här var en bra lösning, men en bra kompromiss, säger Rönn.

Diskussion om artikeln