Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA inför nya krav för offentligt anställda – de som inte tar coronavaccin ska testas minst en gång i veckan

Uppdaterad 29.07.2021 23:49.
Joe Biden.
Bildtext USA:s president Joe Biden vill att alla federalt anställda tar coronavaccin. Militären omfattas hittills inte av de nya kraven.

USA börjar kräva att alla offentligt anställda vaccinerar sig mot covid-19. Det säger landets president Joe Biden under ett infotillfälle på torsdag kväll finsk tid.

De federalt anställda som inte vaccinerar sig kommer inte att få sparken, men för dem gäller restriktioner som ska uppmuntra dem till att ta vaccin.

Till exempel kommer de som inte vaccinerar sig att testas för viruset en till två gånger i veckan och de får inte heller resa i tjänsten. Munskyddstvång införs också i alla offentliga byggnader.

Det här är en del av Vita husets coronastrategi, som nu ska skärpas för att bekämpa deltavarianten som sprids i landet.

– Det sprids mycket desinformation om vaccinering, så vi måste tala om det. Vaccin är väldigt effektiva, säger Biden.

Samtidigt införs betald ledighet för att ta kunna vaccin. Biden uppmanar också myndigheterna i delstaterna att erbjuda nyvaccinerade 100 dollar.

De flesta som insjuknar är ovaccinerade

Förra veckan rapporterades ungefär 63 600 nya fall per dag i USA. Den största delen av amerikanerna som insjuknar i covid-19 och de som dör är ovaccinerade.

Cirka 60 procent av den vuxna befolkningen i landet är fullt vaccinerad.

President Bidens mål för nationaldagen den 4 juli var att i alla fall 70 procent av de vuxna skulle ha fått en vaccindos. Nu ligger siffran på 69,3 procent.

Samma principer som för federalt anställda gäller redan i delstaten Kalifornien och staden New York. Också många företag, som Google och Facebook, kräver att deras anställda vaccinerar sig innan de kommer tillbaka till kontoret.

Källor: Politico, The Washington Post, CNN, NPR, APTN, Vita huset