Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fritidsbåtar befriade från gränskontroller men ska följa coronaregler vid inresa – gästhamnar har inte resurser att granska coronaintyg

Från 2021
Båtar i Kasnäs gästhamn på sommaren.
Bildtext Arkivbild. De små fritidsbåtar som kommer till Finland från Schengenländer behöver inte passera gränskontroll.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Under sommaren har båtfolket i gästhamnarna reagerat på att man kunnat träffa på utländskt flaggade båtar, trots gällande inreserestriktioner. Statsrådet beslutade redan förra året att fritidsbåtstrafiken mellan Schengenländerna är befriad från inre gränskontroller och det beslutet gäller fortfarande.

– Det här gäller nöjestrafik från exempelvis Sverige och Estland. Nöjesbåtstrafik från Ryssland är däremot inte tillåten, säger yngre sjöbevakare Susanne Boström.

Sedan måndagen den 26 juli 2021 övervakas de inre gränserna inte längre av gränsbevakningen. I stället är det hälsovårdsmyndigheterna i kommunerna som ansvarar över att inreseregler följs vid gränserna.

En ljushårig kvinna klädd i gränsbevakaruniform.
Bildtext Yngre sjöbevakare Susanne Boström.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

De små fritidsbåtar som kommer till Finland från Schengenländer behöver inte passera gränskontroll.

– Nöjesbåtstrafiken anses inte vara en risk för spridningen av coronaviruset, säger Boström.

Regler om coronatest och coronaintyg gäller också småbåtar

De som kommer till Finland med fritidsbåt är befriade från gränskontroller, men ska följa samma regler kring testning och intyg som alla andra resenärer, det vill säga att man ska ha två vaccindoser eller ett färskt coronaintyg om man vill komma till Finland.

Att följa coronabestämmelserna är på individernas eget ansvar. I gästhamnarna finns inga testningspunkter och man har varken resurser eller befogenhet att själva granska några coronaintyg.

Två unga män står framför en brygga med båtar.
Bildtext Rikard Wikström, hamnarbetare, och Christoffer Slotte, hamnkapten i Kasnäs gästhamn.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

– Vi kollar inga intyg. Vi har inte heller haft så många utländska båtgäster, några enstaka har kommit från Sverige eller Estland, säger Christoffer Slotte som är hamnkapten i Kasnäs gästhamn.

– Vi följer de myndighetsrestriktioner som finns och det är egentligen allt som vi kan göra, säger Rikard Wikström som är hamnarbetare i Kasnäs gästhamn.

En närbild på en fritidsbåt med svenskt flagg.
Bildtext Under sommaren har man sett få utländska båtgäster i Kasnäs gästhamn, några enstaka har kommit från Sverige eller Estland.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

Christoffer Slotte poängterar att det i en gästhamn är mycket avstånd mellan båtarna och att människor från olika sällskap sällan beblandas eftersom alla för det mesta sitter i sin egen båt. Det är främst i de allmänna utrymmena i gästhamnen som risken finns att man kan möta en smittad.

– Jag ser ingen större risk med utländska fritidsbåtar. Men det är klart att det finns en risk att man kan möta någon som är smittad, men då är det den enskilda individens ansvar att man använder munskydd, tvättar händerna och håller två meters avstånd, säger Rikard Wikström.

Diskussion om artikeln