Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien inför obligatoriskt coronapass för restaurang- och museibesök

Från 2021
Turist på väg att besöka Kaninstranden på Lampedusa.
Bildtext Turist på väg att besöka Kaninstranden på Lampedusa, som enligt bedömare är en av världens vackraste.
Bild: Christin Sandberg

Den italienska regeringen har beslutat att införa obligatoriskt coronapass för många aktiviteter. Detta som ett sätt att försöka hålla nere smittspridningen under den stora inhemska semesteranstormningen på olika platser under augusti månad.

Reglerna, som framför allt omfattar kultur- och evenemangsbranschen, men även rör den som önskar äta inne på restaurang eller besöka en badanläggning eller nöjesfält, träder ikraft den 6 augusti.

Det pågår även diskussioner om att utöka skyldigheten att visa upp coronapass vid längre tåg-, flyg och båtresor. Beslut väntas inom kort.

Att hålla avstånd och använda munskydd inomhus gäller fortsatt.

Förlängt undantagstillstånd

Regeringen och premiärminister Mario Draghi har också beslutat att förlänga undantagstillståndet fram till årsskiftet. Undantagstillståndet innebär att normala lagar och rättigheter sätts ur spel och regeringen och myndigheterna får utökade maktbefogenheter.

De ökade maktbefogenheterna är ett av de politiska beslut som har kritiserats i de otaliga protester som arrangerats gentemot regeringens restriktioner som införts i landet under perioder sedan våren 2020.

Också det senaste beslutet om att införa coronapass har lett till en protestvåg. Den 28 juli hölls sådana manifestationer i tolv städer runt om i landet. Det är framför allt de människor som av olika anledningar inte vill vaccinera sig som protesterar.

I Italien uppskattas två av tio vara vad som på italienska brukar kallas ”no vax”, det vill säga personer som inte vill vaccinera sig. I åldersgruppen över 60 år återfinns 2,3 miljoner personer, som ännu inte tagit någon vaccinspruta.

Italienare går på en gata i Neapel.
Bildtext Strandpromenaden i Neapel när Italien blev vit zon och öppnade upp allt mer i juni
Bild: Christin Sandberg

Smittspridningen ökar från låga nivåer

De nya åtgärderna beslutades i efterdyningarna av fotbollsyran i samband med att ”gli azzurri”, (de blå) som det italienska fotbollslandslaget kallas, vann EM. Sedan dess har coronafallen ständigt ökat, dock från en låg nivå. Kort efter fotbollsfirandet var det några utbrott av smittspridning, men nu är orsakerna andra. Många fall är relaterade till semesterresande. Och det talas om en fjärde våg.

Den 29 juli rapporterades 5 696 personer ha testats positivt för coronaviruset och 15 personer ha avlidit.

Hela landet är dock fortfarande så kallad vit zon, vilket innebär att smittspridningen är relativt låg och framför allt under kontroll, och i stort sett allt är öppet. Även munskyddstvånget utomhus är hävt sedan 28 juni, då italienarna för första gången sedan i oktober förra året kunde ta en promenad utan munskydd.

En person tar en selfie med en annan person med en krans på huvudet.
Bildtext Studentfirande liksom många andra evenemang har under sommaren hållits utomhus.
Bild: Christin Sandberg

Vaccinationerna i fokus inför skolstarten i september

Om eller när intensivvårdsplatserna i en region upptas till 20 procent av coronapatienter kommer regionens färg att ändras från vit till gul, vilket innebär att en del restriktioner återinförs. Det finns ytterligare två färgnivåer, orange och rött.

Men regeringen gör nu allt för att undvika att åter hamna i samma svåra situation som vid flera tidigare tillfällen de senaste 18 månaderna. Det handlar om att begränsa belastningen på hälso- och sjukvården samt hålla ekonomin flytande.

Vaccinationskampanjen är huvudprioritet. Den 29 juli rapporterades 65 procent av befolkningen ha fått sin första vaccinspruta och 57 procent båda doserna.

Italien har säkrat vaccindoser för att kunna vaccinera hela befolkningen fram till 30 september.

Regeringens huvudfokus är att ha situationen under så pass kontroll att alla barn kan gå tillbaka till skolan vid terminsstarten i september.

För gymnasieeleverna är transporterna till och från skolan fortfarande en svårlöst knut för regeringen liksom det har varit under hela pandemin. Transporterna är för få för att eleverna ska kunna hålla distansreglerna under färden.

Regeringen har satt upp ett vaccinationsmål för åldersgruppen 12 till 19 år, och förhoppningen är att 60 procent, det vill säga, 2,4 miljoner studenter, ska vaccinera sig.