Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Pangstart på OS-friidrotten med nytt finskt rekord – och fyra andra nyheter att ha koll på

Sara Kuivisto iloitsi Tokion olympialaisissa.
Bildtext Sara Kuivisto blev ny finsk rekorddam på 800 meter.

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Italien inför obligatoriskt coronapass för restaurang- och museibesök

Den italienska regeringen har beslutat att införa obligatoriskt coronapass för många aktiviteter. Detta som ett sätt att försöka hålla nere smittspridningen under den stora inhemska semesteranstormningen på olika platser i augusti.

Reglerna, som framför allt omfattar kultur- och evenemangsbranschen, men även rör den som önskar äta inne på restaurang eller besöka en badanläggning eller nöjesfält, träder i kraft den 6 augusti.

Nytt test: Från och med i höst går 10 000 barn två år i förskola

Snart börjar försöket med att ha barn i förskola i två år i stället för ett. Undervisnings- och kulturministeriet står bakom initiativet och målet är bland annat att öka jämlikheten i barnens utbildning. Daghemspersonal och forskare tar emot försöket med delade åsikter.

Barn läser böcker.
Bildtext Försöket med en två år lång förskola testas från och med i höst till våren 2024 i 105 kommuner. Efter det kommer försöket att utvärderas och jämföras med referensdaghem som inte deltar i försöket.Arkivbild.

Räddningsarbetare sliter med att kontrollera branden i Kalajoki

I Kalajoki fortsätter kring 250 personer arbeta med att släcka skogsbranden – som uppskattas vara utbredd på ungefär 300 hektar. Räddningsverket i Jokilaaksot säger att brandmännen nu hotas av självfallande träd.

Skog som brinner i Kalajoki, i Norra Österbotten. Röken är fotograferad uppifrån.
Bildtext Skogsbränderna i Kalajoki beräknas vara de största sedan 1970-talet.

Jarmo Haapanen som leder släckningsarbetet sa också till nyhetsbyrån STT i går att de fysiska resurserna som krävs är extrema. Räddningsarbetarna måste på grund av personalbrist jobba i dygnslånga skift i en svår terräng. Hittills har fyra räddningsarbetare skadats lindrigt i arbetet.

Blåvit panginledning på OS-friidrotten!

Både Topi Raitanen och Sara Kuivisto visade att de är i sitt livs form och gick vidare från sina heat då OS-friidrotten körde igång på fredagsmorgonen.

Raitanen korsade mållinjen som tvåa. Ett grymt formbesked av Finlands vassaste hinderlöpare med tiden: 8.19,17.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sara Kuivisto skrev om det finska rekordet på 800 meter och gick till semifinal
Sara Kuivisto skrev om det finska rekordet på 800 meter och gick till semifinal - Spela upp på Arenan

Kuivisto korsade mållinjen som fyra – men med en riktigt bra tid och ett nytt finskt rekord: 2.00,15. Följ med OS-dagen här.

Markus Haakana sommarpratar om stickningens magi och manlighetens begränsningar

Dagens sommarpratare i Yle Vega är stickningsentusiasten Markus Haakana. Han väcker uppmärksamhet varje gång han tar fram sin stickning. Det gör honom glad och lite beklämd, på samma sätt som när folk tyckte att han var ”duktig” då han var hemmapappa. Lyssna på sommarpratet här.

Markus Haakana småler in i kameran framför en grönskande bakgrund.
Bildtext Markus Haakana är dagens sommarpratare. Som vit, köttätande, heterosexuell man är Markus Haakana en ovanlig stickare. Han erkänner villigt och glatt att han älskar uppmärksamhet och beröm.

Väder

Vädret är ostadigt i största delen av landet. Det är halvklart till mulet och på många håll regn- och åskskurar i landets södra och mellersta delar och i Norra Österbotten, Kajanaland och i södra Lappland. I mellersta och norra Lappland är det växlande molnighet och mest uppehåll.

Temperaturen ligger mellan 14 och 24 grader. Det varnas för hård vind på Norra Östersjön och Finska viken.