Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvit panginledning på OS-friidrotten! Raitanen till final med mäktig spurt, Kuivisto fick äntligen sitt finska rekord på 800 meter: ”Njuter av varje sekund”

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Sara Kuivisto skrev om det finska rekordet på 800 meter och gick till semifinal - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det kunde inte ha börjat bättre. Både Topi Raitanen och Sara Kuivisto visade att de är i sitt livs form och gick vidare från sina heat då OS-friidrotten körde igång på fredagsmorgonen.

Nervigt värre.

Topi Raitanen hade precis kommit in på Olympiastadion i Tokyo då han fick höra att tiderna i de två första heaten på 3000 meter hinder var tuffa. För att gå vidare till final skulle det sannolikt krävas en tid i närheten av det personliga rekordet.

Men Raitanen litade på sin form. Och han tvingades dessutom lita på sina styrkor för att gå vidare.

Inledningen på det tredje och sista heatet var nämligen klart långsammare än de två första. Det stod snabbt klart att ingen skulle gå vidare via tidsjämförelsen, utan istället var det en plats bland de tre främsta som gällde.

En utmaning av rang för Raitanen, känd för sina starka spurter – men endast i europeiska mått mätt.

Eller?

Programmet är inte längre tillgängligt
Topi Raitade fixade finalbiljett på 3000 meter hinder, se slutspurten! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Då det sista varvet körde igång låg Raitanen på åttonde plats. Men på ett sätt som på många sätt påminde om Jukka Keskisalos 15 år gamla slutforcering i EM i Göteborg började han plocka placeringar på ett otroligt kyligt sätt.

– Jag väntade bara på att få klämma gasen i botten, medger Raitanen för Yle efteråt.

– På den bortre rakan hann jag vara rädd för att hamna i påsen. Men jag fick hålla mig på bana två helt ensam och kom till vattenhindret precis som jag hade planerat. Målet var att gå vidare och det lyckades jag med, fortsätter han.

”Grämer att det inte blev rekord”

Raitanen korsade nämligen mållinjen som tvåa. Ett grymt formbesked av Finlands vassaste hinderlöpare. Tiden: 8.19,17.

– Men lite grämer det att farten inte var tillräckligt bra för att skriva om mitt personliga rekord, säger Raitanen.

Finalen på 3000 meter hinder avgörs på måndag. Nu gäller det alltså att återhämta sig snabbt – men det är något som Raitanen har erfarenhet av.

Topi Raitanen i farten.
Bildtext Topi Raitanen nöjde sig länge med att hålla sig längre bak i fältet.
Bild: Lehtikuva

För två år sedan gick han två högklassiga tävlingar, Paavo Nurmi Games och Diamond League i Monaco, på lika många dagar.

– Då fick jag till två bra tider också. Jag försöker upprepa det nu, säger Raitanen.

– Men med tanke på återhämtningen hade det varit bättre att hålla jämn, hård fart hela loppet. Nu kom vi grymt hårt på slutet istället. Det är mer utmanande för kroppen. Men jag kände mig stark, fortsätter han.

Kuivisto ny finsk rekorddam på 800 meter – något hon missade själv

Nästan exakt en timme efter att Raitanen inledde sitt heat stod Sara Kuivisto på startlinjen på 800 meter. Om Raitanen var tvungen att löpa nytt personbästa för att gå vidare via tidsjämförelsen var situationen närmast motsatt för Kuivisto.

Inför det sjätte och sista försöket var den bästa tiden i tidsjämförelsen en och en halv sekund sämre än Kuivistos person- och årsbästa.

Borgålöparen behövde inte oroa sig för den. Farten i Kuivistos heat var bra, riktigt bra. Och tack vare en lika grym slutspurt korsade Kuivisto mållinjen som fyra – men med en riktigt bra tid.

Då resultatet dök upp på tavlan stod det klart: Kuivisto hade inte bara tagit en plats i semifinalen utan också skrivit om Tuuli Merikoski-Silius 30 år gamla finska rekord med bred marginal.

Sara Kuivisto.
Bildtext Spännande sekunder efter målgång. Blev det finskt rekord eller inte?
Bild: Lehtikuva

Kuivistos tid och det nya finska rekordet: 2.00,15.

– Ja just det, det är ju finskt rekord också, det tänkte jag inte ens på. Jag var så fokuserad på huruvida den räcker till för en plats i semifinalen också. Förlåt, jag är så yr just nu, säger en uppenbart lycklig Kuivisto i Yles intervju då hon får höra att hon är ny rekorddam.

– Farthållningen var precis sådan som jag hade hoppats att den skulle vara. Några gånger hamnade jag i påsen och några gånger var jag lite otålig, men det lönade sig tydligen att vara det, fortsätter hon.

Yles reporter på plats, Petra Manner, avslöjade i sändningen att Kuivisto innan tv-sändningen hoppat över till intervjuzonen grämt sig över att inte ha spräckt tvåminutersgränsen.

– Träningarna har gått grymt bra här, jag har varit i rekordform varje dag. Det gav mig stort självförtroende. Det här kändes så pass lätt att det verkligen kan lyckas. Min tränare lovade mig att jag skulle vara i mitt livs form här och ta mig sjutton visst hade han rätt, säger Kuivisto.

– Jag njuter bara av varje sekund här. Det är ändå inte varje tjej som tar sig hit. Det är helt otroligt att vara här, fortsätter hon.

Diskussion om artikeln