Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Räddningsarbetare sliter med att kontrollera branden i Kalajoki – släckningsarbetet väntas ta länge

Från 2021
Uppdaterad 30.07.2021 07:50.
Skog som brinner i Kalajoki, i Norra Österbotten. Röken är fotograferad uppifrån.
Bildtext Skogsbranden i Kalajoki uppskattas vara utbredd på ungefär 300 hektar.
Bild: Lehtikuva

I Kalajoki fortsätter fortsätter kring 250 personer arbeta med att släcka skogsbranden – som uppskattas vara utbredd på ungefär 300 hektar. Räddningsverket i Jokilaaksot säger att brandmännen nu hotas av självfallande träd. Den torvrika jorden har gjort att trädens rotsystem brunnit upp och då faller träden lätt i vinden.

Torsdagens starka vindar intensifierade även branden på en del håll, men räddningsarbetarna har ändå lyckats kontrollera branden. Släckningsarbetet beräknas ta länge, eftersom brandområdet är så stort.

Jarmo Haapanen som leder släckningsarbetet sa också till nyhetsbyrån STT i går att de fysiska resurserna som krävs är extrema. Räddningsarbetarna måste på grund av personalbrist jobba i dygnslånga skift i en svår terräng. Hittills har fyra räddningsarbetare skadats lindrigt i arbetet.

Hoppas på regn

För närvarande uppges branden ändå inte utgöra ett omedelbart hot för de som bor i området.

Regnskurar väntas på fredagen på många håll i landet, också i Norra Österbotten, och man hoppas att det ska underlätta släckningsarbetet.

Haapanen sa till Yle Uutiset på fredagsmorgonen att det finns en risk att regnfronten blir så snäv att regnvattnet inte hjälper mot branden. Branden är ännu inte helt under kontroll, var Haapanens budskap.

Skogsbränderna i Kalajoki är de största i Finland sedan 1970-talet.

Största skogsbränderna på över 50 år rasar i Kalajoki - Spela upp på Arenan

Källor: STT, Yle Uutiset

Artikeln uppdaterades klockan 7.50 med Jarmo Haapanens kommentarer till Yle.

Diskussion om artikeln