Statlig utredning: Maltesiska staten kan hållas ansvarig för mordet på grävande journalist
En statlig maltesisk utredning slår fast att landets regering delvis kan skuldbeläggas för att den inte skyddade den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia. Galizia dog när en bilbomb exploderade i hennes bil i oktober 2017.
Den undersökande maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia blev under sin karriär en av de mest synliga och omtalade journalisterna på Malta. Galizia gjorde flera uppmärksammade avslöjanden om korruptionen inom näringslivet och den politiska eliten på Malta.
Galizia riktade också direkt kritik mot den då sittande premiärministern, Joseph Muscat, och pekade på att han och hans ministrar var inblandade i korruption.
Caruana Galizia avslöjade också att det fanns koppling mellan regeringsföreträdare och offshorebolag i den omfattande Panamaläckan.
Galizia mördades den 16 oktober 2017, då en bomb sprängde hennes bil.
Mordutredningen har dragit ut på tiden och både regeringen och polisen har beskyllts för att förhala den och skydda inblandade politiker och affärsmän.
Affärsmannen Yorgen Fenech, som har nära kopplingar till den tidigare premiärminister Muscat, samt premiärministerns stabschef Keith Schembri finns bland de personer som misstänks för att ha planerat mordet.
Kort före Daphne Caruana Galizia mördades höll hon på med en omfattande granskning av affärsmannen Yorgen Fenechs företagsverksamhet.
Efter omfattande protester på Malta år 2019 avgick premiärminister Muscat - flera andra politiker och chefer inom näringslivet har också tvingats avgå åren efter mordet.
I en statlig utredning på 427 sidor konstateras nu i slutet av juli 2021 att regeringen "skapat ett klimat där högt uppsatta personer kunnat begå brott utan att straffas".
Rapporten slår också fast att mordet hade en uppenbar koppling till Galizias arbete som undersökande journalist.
Rapportförfattarna, tre domare, skriver att regeringen kände till de allvarliga hoten som riktats mot Daphne Caruana Galizia men regeringen valde ändå att inte göra något för att skydda den undersökande journalistens liv.
Utredningen riktar också hård kritik mot den maltesiska regeringen och staten för att en tystnadskultur och en kultur av straffrihet tillåtits florera i öriket. Slutligen kollapsade rättstaten, slår utredningen fast.
En person har hittills dömts till 15 års fängelse för inblandning i mordet.
Källor: The Guardian, Reportrar utan gränser, TT