Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tammerforsynglingar skaffade 100 kg amfetamin för att sälja runtom i Finland – se video när polishunden Rami gör ett jättefynd

Från 2021
Se video när polishunden Rami gör ett jättefynd i skogen - Spela upp på Arenan

Tre män födda i slutet på 1990-talet misstänks för grova narkotikabrott efter att ha skaffat ett amfetaminparti på hundra kilo och spridit narkotikan runtom i landet. Senare involverades ytterligare en man i 20-årsåldern i brottshärvan.

De misstänkta kommer från Tammerfors och har sysslat med narkotikahandel i nätverket TOR. Polisinrättningen i Inre Finland och Centralkriminalpolisen (CKP) avslöjade fallet som beskrivs som "omfattande och organiserat".

De misstänkta brotten har skett mellan december 2020 och mars 2021. Polisen har tagit i beslag cirka 90 kg amfetamin av det parti som de misstänkta hade skaffat.

Ursprungligen var endast tre unga män involverade och de anskaffade amfetaminet, men senare kom ytterligare en man i 20-årsåldern med i bilden. Dessutom har polisen utrett flera köpares aktiviteter.

"Verksamheten var organiserad och yrkesmässig"

De misstänkta har i december 2020 tagit emot amfetaminpartiet i Hausjärvi av en internationell kriminell organisation som skaffat narkotikan till Finland. De misstänkta transporterade sedan partiet till en av de misstänktas bostad i Tammerfors samt till terränggömmor i närheten av staden.

Polisens förundersökning visar att de misstänkta haft kontakt med köparna via en handelsplats i nätverket TOR med e-post och en snabbmeddelandeapplikation.

Narkotikan har levererats till köparna med hjälp av terränggömmor och per post.

"De misstänktas verksamhet var organiserad och yrkesmässig och de hade bestämda roller och ansvarområden beträffande skötseln av narkotikahandeln. De misstänkta skapade sidor i nätverket TOR och använde olika pseudonymer och marknadsförde amfetaminet där och rekryterade nya personer som skulle hjälpa dem med narkotikaaffärerna", säger undersökningsledaren och kriminalkommissarie Hans Fagerström vid CKP.

"Trots att verksamheten var yrkesmässig hade de misstänkta ingen färdig kundkrets vilket gjorde att det var svårt att sälja narkotikan", tillägger han.

Amfetaminpartiet var värt 4 miljoner euro – de misstänkta planerade ta in mer narkotika i landet

Polisen kom de misstänkta på spåret efter att den första annonsen publicerats i nätverket TOR.

Polisen beslagtog största delen av amfetaminpartiet i de misstänktas bostäder och terränggömmor – sammanlagt 90 kg. Enligt polisen handlar det om stark amfetamin med ett värde på 4 miljoner euro i gatuhandeln.

Största delen av beslagen gjordes i mars i år då polisen hittade 77 kg amfetamin i tre terränggömmor i Tammerforstrakten.

En svart väska skymtar under snön i skogsterräng.
Bildtext En stor del av amfetaminet hittades utomhus. I bild syns en väska som är nergrävd i Tammerforstrakten. Väskan innehöll 24 kg amfetamin.
Bild: Polisen

Den brottsliga verksamheten upphörde i och med det här och gripanden gjordes under vårvintern.

Två av de misstänkta planerade att ta in ytterligare ett narkotikaparti i landet, men det här lyckades polisen hindra.

Amfetamin i en svart väska.
Bildtext Det här partiet amfetamin hittades på en balkong i en av de misstänktas bostad. I väskan finns 9 kg amfetamin.
Bild: Polisen

Ingen nämnvärd kriminell bakgrund bland männen – de misstänkta förstod inte att polisen kommer åt TOR-nätet

Polisen grep en person misstänkt för spridning av narkotika i februari och tre i maj. Ett av gripandena i maj gjordes i ett land utanför EU med hjälp av internationell efterlysning.

En av de största narkotikaköparna greps i juni och hen är fortfarande häktas.

Sammanlagt har elva personer varit gripna under förundersökningen. Av dem är fyra fortfarande häktade misstänkta för grovt narkotikabrott.

En person misstänks också för riksgränsbrott och en annan för medhjälp till riksgränsbrott.

"Polisen lyckades snabbt identifiera de misstänkta och effektivt hindra narkotikaspridningen. De som startade den här narkotikahandeln hade ingen nämnvärd kriminell bakgrund. Enligt förundersökningen skapade de kontakter med yrkeskriminella på nätet och skuldförhållanden har uppstått", säger Fagerström.

"De misstänkta tycktes ha en felaktig uppfattning om att narkotikahandel i det dolda nätet ligger utom räckhåll för lagövervakande myndigheter. De misstänkta trodde tydligen också att resa till ett land utanför EU skyddar dem mot följderna av den kriminella verksamheten", säger Fagerström.

Förundersökningen lämnas i början av augusti till Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.