Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuula Tenkanen tappade rejält med mark i medaljkampen – men har inte gett upp: ”Vågar inte hoppas på något”

Från 2021
Uppdaterad 30.07.2021 11:43.
Tuula Tenkanen.
Bildtext Tuula Tenkanen hade en tudelad dag i Tokyovattnen på fredagen.
Bild: Lehtikuva

Tuula Tenkanen hade ett jätteläge att förbättra sina aktier i medaljkampen i Laser radial-klassen. Men i de svaga vindarna hamnade hon allt för långt bak i fältet i en avgörande start. Nu är det mycket som ska gå rätt för att det ska bli medalj.

– Det var jättesvårt, summerar Tuula Tenkanen för Yle efter att den nionde och tionde starten avgjorts i Laser radial-klassen.

Inför dagens starter låg Tenkanen tvåa i sammandraget. Nu är hon sjua. Istället för att försvara en pallplacering i medaljstarten får hon nu kämpa rejält för att få en medalj.

Det var framför allt i dagens första start som Tenkanen förlorade viktiga poäng. Tenkanen hade stora problem att hålla samma fart som täten och kom i mål som 32:a.

– Vindarna var svaga och då blir det så otroligt viktigt att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Jag hade jättesvårt med att hitta vindarna, förklarar Tenkanen.

Slog svenskan – knep viktiga poäng

Dagens andra och tävlingens tionde start gick klart bättre.

Efter en lite svagare inledning verkade Tenkanen hitta vindarna och kom i mål som nia. Viktigare än placeringen var att hon lämnade svenskan Josefin Olsson bakom sig i resultatlistan.

Det är Olsson som just nu har greppet om bronsmedaljen – Tenkanen ligger åtta poäng efter henne. I medaljracet på söndag är det dubbla poäng som står för spel för de tio främsta i regattan.

Tenkanen måste alltså slå Olsson med fyra placeringar och dessutom slå fyran, kanadensiska Sarah Douglas, med tre placeringar och både femman, belgiska Emma Plasschaert, och sexan, italienska Silvia Zennaro, med två placeringar.

Men skam den som ger sig.

– Jag går in för att göra ett så bra medaljrace som bara möjligt. Om jag har preferenser för vindarna? Jag vågar inte hoppas på något längre, jag får lov att göra det bästa med de vindarna som kommer, säger Tenkanen.

Ovisst i guldkampen efter att ettan Rindom diskats

Tenkanen kan i teorin ta silver också, men det skulle kräva ett smärre mirakel.

Det är istället med all sannolikhet holländskan Marit Bouwmeester som på sin höjd tävlar mot Olsson om andraplatsen.

Danska Anne-Marie Rindom ligger etta med sju poängs marginal – trots att hon diskades i dagens sista start. Rindom fick två gula flaggor av domarna, utan att riktigt veta varför, och brast ut i gråt då hon stoppades.

– Jag vet inte heller vad som hände, säger Tenkanen.

Rindoms poängsituation kan ännu förändras ifall tävlingsjuryn i efterhand väljer att se över domslutet.

Tapper till medaljstarten

Även Kaarle Tapper kommer att segla i Laser-klassens medaljstart på söndag. Han knep den viktiga tiondeplatsen efter dagens två sista starter.

Tapper slutade på sjätte plats i dagens första start och följde sedan upp den placeringen med att bli tolva i det andra racet.

– Det var utmanade väder i dag med lätta och svåra vågor. Med tanke på det är jag väldigt nöjd, jag tog bra placeringar, säger Tapper efter sin insats.

I söndagens medaljstart har Tapper ändå inga chanser att ta medalj. Han ligger 19 poäng bakom den nuvarande trean Tonci Stipanovic.

Tapper kommer ändå att förbättra sin placering rejält jämfört med OS 2016. I Rio de Janeiro slutade han på 26:e plats.

Diskussion om artikeln