Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lärarförbundets ordförande: "Mycket märkligt att man tar fram distansundervisning som det första alternativet"

Från 2021
Inger Damlin är ordförande för Finlands svenska lärarförbund.
Bildtext FSL:s ordförande Inger Damlin anser att det är märkligt att distansundervisning lyfts återigen fram som en möjlig åtgärd för att stoppa smittspridningen.
Bild: FSL/Frida Lönnroos

I takt med att coronafallen ökat har det väckts diskussion om hur skolstarten kommer att ordnas och huruvida distansundervisning kan bli aktuellt för att stoppa smittspridningen. Ordförande för Finlands svenska lärarförbund (FSL) Inger Damlin hoppas att höstterminen kan inledas med närundervisning.

Kirsi Varhila vid Social- och hälsovårdsministeriet har sagt att det är oklart om man kan återgå till närundervisning i höst, medan undervisningsminister Li Andersson (VF) säger att distansundervisning borde vara sista alternativet.

– Närundervisning gagnar vårt yrke bäst. Det gagnar inlärningen och det allmänna välmåendet i landet, säger Inger Damlin.

I våras sa Damlin att distansundervisning inte får bli det nya normala och hon ställer sig kritisk till att distansundervisningen nu lyfts fram som en möjlig första åtgärd igen, trots rapporter om nackdelar med distansundervisning.

– Jag tycker att det är mycket märkligt att man ens diskuterar det som den första åtgärden samtidigt som man med andra handen håller på att lappa de luckor som uppstått både med inlärningen och med välmåendet.

"Måste agera snabbt kring vaccinationstakten"

Damlin säger ändå att det är bra att man från regeringshåll uttryckt stöd för närundervisningen.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) sa i går till Svenska Yle att regeringen har som utgångsläge att begränsa barn och ungas vardag så lite som möjligt, speciellt när det kommer till undervisningen. Också inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) twittrade att vardagen för barn och unga ska fortsätta så normalt som möjligt

– Men man måste också agera snabbt kring vaccinationstakten. Jag hoppas att det här tas på allvar då det gäller landets framtid, säger Damlin.

"Vi hade en trött yrkeskår i våras"

Enligt Damlin har lärare kontaktat facket under veckan som gått med oro om hur hösten kommer att se ut.

– Vi har en yrkeskår som förväntas jobba på ett ställe där man ska möta ovaccinerade. Den yrkeskåren är inte trygg. Vi vet att vi hade en trött yrkeskår i våras och jag tänker att lärare och rektorer tar emot det här med stor oro.

Damlin säger också att det blir svårt för lärare och rektorer att ta itu med det illamående som syns i skolan om undervisningen sker på distans.

– Dels balanserar lärare och rektorer mellan hur man ska orka och hur man på ett ännu mer innovativt sätt kan greppa det här. Å andra sidan ser lärare och rektorer det illamående som finns i skolan. Lärare och rektorer har inte en chans att göra det jobb de har framför sig, menar Damlin.