Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hela HUS-området nu på gränsen till spridningsfasen – coronagruppen föreslår att munskydd används även utomhus

Från 2021
En ung kvinna står vid en utomhusbar på en festival. Personalen bär munskydd och visir.
Bildtext Festivaler och andra sammankomster oroar läkare inom HUS coronakoordinationsgrupp. De föreslår munskydd även utomhus.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Coronafallen har ökat de senaste sex veckorna i hela Nyland. Coronakoordinationsgruppen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) är orolig och säger att hela området nu är nära att befinna sig i spridningsfasen.

Det är inte bara den ökade mängden coronafall bland unga som oroar – HUS ser nu också en ökning i antalet fall av covid-19 bland äldre personer.

Nya restriktioner kan komma att gälla i distriktet. Coronakoordinationsgruppen lägger bland annat fram ett förslag om munskyddsrekommendation även utomhus – inte bara inomhus.

"I nuvarande läge föreslår vi för evenemangsarrangörer att munskyddsrekommendationen blir strängare så att rekommendationen också gäller i utomhusutrymmen, inte bara inomhus. Vi ska inte heller glömma andra hälsoskyddsåtgärder", säger verksamhetsdirektör Jukka Louhija vid HUS i ett pressmeddelande.

Coronagruppen rekommenderar också starkt restriktioner för privata sammankomster. Gruppen skulle vilja se förbud av sammankomster på över 10 personer inomhus – om man inte kan hålla ett avstånd på två meter.

Festivaler och folksamlingar oroar – myndigheterna hinner inte med i smittspårningen

Smittan sprids nu mest bland personer under 60 år som inte fått coronavaccinet och bland dem som endast fått en dos. Största delen av nylänningarna under 60 år har ännu inte fått dubbla vaccindoser.

En stor del av fallen inom HUS kan kopplas till större folksamlingar – exempelvis festivaler, privata tillställningar, restauranger, barer och nattlivet.

"I de flesta kommuner är det bråttom inom smittspårningen. De smittade och exponerade nås inte tillräckligt snabbt för att sättas i isolering och karantän. Som ett resultat av exponeringar på festivaler och barer blir smittkedjorna längre eftersom man inte kan identifiera vem som varit på plats", säger Eeva Ruotsalainen, biträdande överläkare på HUS.

Raseborgsfestivalen ordnas i Karis i helgen – staden rekommenderar att alla använder munskydd

En av festivalerna inom HUS-området som ordnas i helgen är Raseborgsfestivalen. Festivalen ordnas utomhus i Bulevardparken i Karis på fredag och lördag.

Raseborgs stad uppmanar på sin Facebooksida alla festivalbesökare att ta coronarekommendationer i beaktande. De uppmanar bland annat alla att ha munskydd på sig.

Staden ber besökarna att hålla avstånd till andra, ta med handdesinficering och ha Coronablinkern aktiverad.

Alla som känner sig sjuka ska hållas hemma och boka tid till coronatest.