Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Brandpersonal från Karleby deltar i släckningen av markbranden i Kalajoki

Från 2021
Skog som brinner i Kalajoki, i Norra Österbotten. Röken är fotograferad uppifrån.
Bildtext Markbranden i Kalajoki sträcker sig nu över ett 300 hektar stort område.
Bild: Lehtikuva

Markbranden i Kalajoki har härjat sen i måndags. Nu brinner ett 300 hektar stort område, en yta större än 420 fotbollsplaner. Markbranden betecknas som den största i Finland sedan 1970-talet.

Under fredagen är läget ändå någorlunda stabilt och man hoppas på draghjälp av regnet. Man räknar ändå med att branden kommer att fortsätta rasa ännu nästa vecka och den lokala räddningschefen Jarmo Haapala befarar att regnet blir så sparsamt att det inte underlättar situationen.

För närvarande hotar branden inte bosättningen, men invånarna i närområdet har uppmanats vara beredda på evakuering om elden ytterligare sprider sig.

Långa arbetsdagar

Stationsmästare Malin Åminne från Karleby är på plats och arbetar med vattentillförseln. På fredag eftermiddag säger hon att arbetet har förlöpt väl.

- Vi har ju fått lite regn i två omgångar, det hjälper vid släckningen att det kommer lite uppifrån också. Mer regn skulle det gärna få komma.

Det blir långa arbetsdagar för släckningspersonalen. Malin ryckte ut för två dagar sen och hennes första skifte var 23 timmar långt. Sen fick hon åka hem och vila och tidigt på fredag morgon återvände hon till Kalajoki.

- Det blir nog långa skift, men vi har nog fått ihop det så man får byta om och få åka hem om det behövs. De flesta som jobbar här är ju avtalsbrandkårister som har ett annat jobb som de ska till.

Rötter brinner och träd välter

För räddningspersonalens del är arbetet utmanande. Nu utgör också fallande träd en fara sen elden har bränt upp trädrötterna.

- På vårt område har det varit ganska lugnt i dag, säger brandinspektör Juuso Hagqvist, även han från Karleby. Natten gick bra och det har regnat på förmiddagen.

Området han talar om är den sydvästra kanten av brandområdet. Det är tallskog och torvmark, terrängen är stenig och svårframkomlig.

- Vi har dragit kilometer med slanglinje, någon exakt siffra har jag inte. Att göra det under gassande sol är tungt arbete.

Maa palaa metsässä Kalajoella.
Bildtext Brand som härjar i Kalajokiskogen.
Bild: Jokilaakson pelastuslaitos

Fyra brandmän har skadats lindrigt under släckningsarbetet och även räddningsutrustning har tagit stryk av elden och hettan.

I början av veckan var brandområdet 70 hektar stort. På Skogscentralen säger man att markbränder på över 200 hektar är mycket ovanliga i Finland. De största markbränderna brukar vara mellan 50 och 100 hektar stora.

Det är andra gången som Kalajoki drabbas av en stor brand. År 1970 brann 1500 hektar mark i Kalajoki.

Arbetet fortsätter

Kampen mot markbranden fortgår och det har begärts förstärkning också till helgen för brandbekämpningen.

Österbottens räddningsverk meddelar på fredag eftermiddag via sitt Instagramkonto att man svarar på behovet genom att sända en styrka på 3 x 16 personer för att bekämpa branden under lördag och söndag.

Diskussion om artikeln