Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mamma Irmeli Veittikoski följde dottern Sara Kuivistos fina OS-debut från soffan hemma i Borgå: “Det var en unik morgon i ens liv”

Från 2021
En kvinna som står och håller i ett räcke framför en park.
Bildtext Irmeli Veittikoski hade all orsak att vara glad på fredag morgon, efter dottern Sara Kuivistos fina OS-debut och nya finska rekord på 800 meter.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Borgålöparen Sara Kuivistos föräldrar hade gärna varit på plats under OS i Tokyo för att följa med dotterns framfart på 800 och 1500 meter. Coronapandemin leder ändå till att familjen får göra som majoriteten av finländarna och följa med tävlingarna via tv-rutan.

På fredag morgon var det tidig väckning för mamma Irmeli Veittikoski och pappa Matti Kuivisto från Borgå. Dottern Saras stora debut i OS-sammanhang ville familjen förstås inte missa.

– Vi satt hemma i vårt vardagsrum i Ebbo och drack morgonkaffe klockan fyra, då vi ville se Topi Raitanens lopp. Sen följde alla sex starter på 800 meter, berättar Irmeli Veittikoski.

Yle Östnylands reporter träffar henne vid niotiden på fredagsmorgonen i familjens café i centrum av Borgå.

Innan reporterns besök har mamma Irmeli lyckats få en kort pratstund med sin dotter Sara, som förstås var mycket glad över sin prestation.

Sara Kuivisto.
Bildtext Sara Kuivisto fick en lysande OS-start i sitt heat på 800 meter i Tokyo.
Bild: Lehtikuva

Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto blev fjärde i sitt heat på 800 meter, vilket räckte till en semifinalplats. Men inte nog med det, hon sprang dessutom nytt finskt rekord.

Kuivisto slog Tuuli Merikoski-Silius 30 år gamla rekord med bred marginal. Det nya finska rekordet lyder nu 2:00:15.

– Det var jättespännande, men vi var ganska säkra på att det kommer att gå bra. Det gjorde det, och nog var det en unik morgon! Det här händer inte ofta i ens liv, konstaterar Veittikoski.

"Visst har det varit en mental press"

Irmeli Veittikoski säger att det känns stort som förälder och att hon följer med sin dotter hela tiden.

– Man lever ju med sitt barn fastän hon blivit vuxen. Man är alltid mamma.

Cafédelägaren Irmeli Veittikoski
Bildtext Irmeli Veittikoski följer med sin dotters framsteg hela tiden (arkivbild).
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Den nya nationella rekordtiden på 800 meter glädjer hela familjen.

– Det var ett fint lopp av Sara, och hon har länge försökt slå det tidigare rekordet. Allt gick som hon hade planerat och ville att det skulle gå.

Under loppet hade dottern Sara Kuivisto full fokus på att försöka få en plats i semifinalen. Det var först en stund senare som hon insåg att hon slagit det tidigare finska rekordet.

– Hon tittade inte på tiden på det sättet, eller kanske tittade, men i det skedet förstod hon ännu inte vad som hade hänt, konstaterar en glad mamma Irmeli.

Hon berättar att dottern varit i Japan i två veckor redan och laddat upp inför OS-debuten.

– Visst har det varit en mental press, och sen när den släppte så var det en lättnad.

"Vi valde att inte sitta på hotellrummet och titta på tv"

Familjen håller kontakt både via telefon och videosamtal, men mamma Irmeli är noga med att inte störa vid fel tider.

– Jag brukar vänta att hon tar initiativet och hör av sig.

Irmeli Veittikoski berättar att dottern hittills varit nöjd med resan. Träningarna har gått som planerat, vilket gett henne självförtroende. Sara Kuivisto har också uppskattat kulturen i Tokyo – japanerna är artiga och civiliserade.

Sara Kuivisto.
Bildtext Sara Kuivisto är aktuell i semifinalen på 800 meter på lördag.
Bild: Lehtikuva

– Allt är rent och fint, och de har gjort sitt bästa med arrangemangen. Men visst lever idrottarna i en bubbla där. De får inte röra sig så mycket, utan bara träna utomhus några gånger per dag och sedan sitta på hotellrummet, berättar Veittikoski.

Hon konstaterar ändå att alla på förhand visste hur saker och ting skulle ordnas på plats under pandemin.

För familjen var det heller inget alternativ att resa till Tokyo i nuläget.

– Vi planerade tidigare att vi skulle resa, men det var ingen idé att åka dit och sitta på hotellrummet och titta på tv. Man kan inte vara där som turist heller, så resan skulle ha varit bortkastad.

Det är alltså hemmasoffan som fortsätter gälla för Irmeli Veittikoski och maken Matti Kuivisto.

– I morgon (31.7) vid 15-tiden ska vi titta igen, på semifinalen i 800 meter. Sara skulle gärna slå tvåminutersgränsen. Vi får se hur det går!

Diskussion om artikeln