Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japan planerar nya coronaåtgärder – deltavirusets härjningar överskuggar OS

Personal vid OS i Tokyo pratar utomhus. De har på sig regnrockar och munskydd.
Bildtext Trots extrema säkerhetsåtgärder under OS i Tokyo, har dussintals deltagare och funktionärer smittats.

Japans regering har beslutat förlänga undantagstillståndet i Tokyo och utvidga det till fler regioner. Under torsdagen rapporterade Japan för första gången mer än 10 000 coronafall under en dag.

Coronaläget i Japan, där OS i Tokyo pågår, har utvecklats i en alarmerande riktning under de senaste dagarna. På fredag anmälde organisatörerna av OS totalt 27 nya fall av covid-19 med anknytning till tävlingarna.

Japan har lyckats undgå ett förödande utbrott av viruset, men kämpar nu för fullt för att få bukt med den smittsamma deltavarianten. Under torsdagen uppgick antalet nya coronafall för första gången till ett femsiffrigt tal, 10 687. I Tokyo överskred de dagliga fallen 3 000 både på torsdag och fredag.

Inför OS utfärdades i Tokyo ett undantagstillstånd, som tvingar restauranger och barer att stänga tidigare och stoppar utskänkning av alkohol. Det är meningen att undantagstillståndet ska upphöra den 22 augusti. Men på fredag beslöt regeringen att förlänga det till månadens slut.

Undantagstillståndet ska enligt regeringens beslut även införas i tre prefekturer kring Tokyo samt i Osaka. I alla dessa områden gäller begränsningarna ända till den 31 augusti. Även det existerande undantagstillståndet på södra Okinawa förlängs till slutet av nästa månad.

Trista besked för premiärminister Suga

Under hela pandemin har Japan infört en serie av undantagstillstånd. Men till största delen har begränsningarna grundat sig på frivillighet. Japan har inte genomlevt några långa nedstängningar, likt andra länder.

Tack vare Japans fungerande vårdsystem är dödssiffran på grund av covid-19 fortsättningsvis tämligen låg – drygt 15 000 avlidna i hela landet sedan pandemins utbrott. I Tokyo har färre än 2 300 människor dött.

Ändå börjar många japaner tröttna på de ständiga uppmaningarna att stanna hemma. En del barer vägrar följa restriktionerna, och vaccinationsprogrammet släpar efter – endast 27 procent av alla japaner är i detta nu fullt vaccinerade.

Därför har spridningen av deltavarianten fått fart vid en speciellt oläglig tidpunkt. Hälsominister Norihisa Tamura säger att Japan gått in i en ny "extremt skrämmande fas", där coronafallen rusar i höjden även om människornas rörlighet inte ökar.

– Det verkar som om folk inte kan se framåt. I sitt bekymmer över hur länge situationen ska fortsätta, tycker de det är olidligt att inte kunna återgå till sitt normala, daliga liv, sa minister Tamura på fredagen.

De stigande smittotalen är dåliga nyheter för premiärminister Yoshihide Suga. Sedan han kom till makten i september i fjol, har hans popularitet aldrig legat så här lågt.

I hans eget parti Liberaldemokraterna pågår en kamp om ordförandeposten, och det ska hållas parlamentsval i Japan den 22 oktober.

Reuters, AP, AFP