Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gammal är äldst – andra raka OS-medaljen nära för Mira Potkonen, men träff mot ögat stoppade segerintervju

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Se höjdpunkterna när Potkonen tog andra segern i OS - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den äldsta idrottaren i OS-boxningen är en av de som övertygat mest. 40-åriga Mira Potkonen slog också andraseedade sydkoreanskan Oh Yeon–Ji och är nu bara en match från en säkrad medalj. Men lätt kom avancemanget inte, och ett slag som träffade ögonvrån gjorde att segersnacket blev kort.

Den stora publiken saknas visserligen, men inramningen är det minsann inget fel på.

Den olympiska boxningen i Tokyo avgörs i den japanska huvudstadens helgedom för sumobrottning, en väldigt ståtlig hall som heter Kokugikan. Arenan har funnits på samma ställe sen 1909, och står värd för tre av de sex stora japanska sumoturneringarna varje år. 

Från de sluttande taken blickar ett 30-tal gamla sumolegendarer ner över ringen som står mitt i den kvadratiskt formade byggnaden. Och gamlingarna gillar säkert vad de sett av Finlands enda deltagare i boxning.

Mira Potkonen, 40, är så till åren att hon tävlar med undantagslov, men hon slår starka motståndare på löpande band. Segern mot fransyskan Maida Hamadouche i den första omgången följdes i dag upp med en ännu större skalp. 

Potkonen slog Asiens bästa boxare i viktklassen. Oh Yeon–Ji från Sydkorea är andraseedad i turneringen, men besegrades av den oseedade finländskan med domarrösterna 4–1.

"Nu går jag, hej då!"

Mira Potkonen lade precis som senast grunden till segern med en strålande första rond. Potkonen gick igen ut väldigt hårt och bjöd på aktiv och modig boxning.

Och lika målmedveten som hon var i första ronden, lika beslutsam var hon i intervjuzonen efteråt.

– Segern kom, och nu går vi framåt, och nu går jag. Hej då! sa Potkonen till Yles intervjumikrofon och sprang snabbt i väg.

Orsaken till brådskan fick tränaren Maarit Teuronen förklara. Potkonen hade fått ett slag mot ögonvrån, och ögat hade börjat klumpa sig.

– Det är en liten grej, men det gäller att direkt sköta om den med läkare så att den inte börjar störa, förklarar Teuronen för Yle.

Boxade bra från närhåll

Och med huvudpersonen bortsprungen blev det i stället tränaren som fick sköta matchanalysen.

– Första ronden gick som väntat, men sen vet jag inte vad som hände när resten blev lite svårare. Men då boxade Mira bra från närhåll, säger Teuronen.

Mira Potkonen i röd tröja delar ut ett slag mot en motståndare i blått.
Bildtext Mira Potkonen fick in fler träffar än sin motståndare.
Bild: AFP / Lehtikuva

Poängen från de fem domarna understöder Teuronens bild av matchen.

Första ronden gick enligt alla domare finländsk väg. Andra ronden hade Potkonen enligt domarpoängen fortfarande ett övertag, men nu var juryn delad. Tredje ronden gick sedan knappt på poäng till Oh.

Summan av kardemumman var att domarna från Kazakstan, Peru, Polen och Australien hade Potkonen som segrare. Bara Tunisiens representant i domarteamet ansåg att den sydkoreanska boxaren var bättre.

Lång kram med tränaren

Efter att ringdomaren förkunnat att det var boxaren i röd ringhörna som hade vunnit var det en påtagligt lättad Potkonen som gick fram till tränare Teuronen för en väldigt lång kram.

Potkonen får alltså på tisdag återvända till hallen där publiken inte sitter på stolar utan på golvet i små boxar, och där ordningsvakter med sträng min kommer och säger till om någon satt sig ner på den röda mattan i sin ruta utan att ta av sig skorna. Något som också gäller för journalisterna på plats. 

Här har Potkonen redan vunnit två matcher, och det mest imponerande med insatsen hittills är att segrarna kommit mot två boxare med helt olika stil. Oh Yeon–Ji är en teknisk och rörlig boxare, av den typ som Potkonen haft problem med genom åren.

Men rutinen har kommit fram i OS-ringen. Nu lyckades Potkonen få matchen dit hon ville ha den, och var för helt enkelt för stark för koreanskan.

Nästa uppgift skrämmer inte

Efter en kontrollerad seger över en så stark boxare skrämmer motståndet i tisdagens kvartsfinal inte. Turkiets Ezra Yildiz är en motståndare som Mira Potkonen besegrade tidigare i år i en turnering i Ungern med domarrösterna 4–1.

– Det var en väldigt fartfylld och snabb match. De följdes åt sida vid sida, minns tränaren Maarit Teuronen. 

– Nu måste jag analysera från video och så får vi lägga upp taktiken. Hon rör sig bra, glider undan slagen, säger Teuronen om den kommande turkiska motståndaren.

Det ser hur som helst nästan oförskämt bra ut med finländska ögon sett. Mira Potkonen fick en mardrömslottning med två tuffa matcher redan innan hon var framme i kvartsfinalen. De hindren är nu avklarade, och helhetsinsatsen i dag var dessutom bättre än Potkonens prestation i den första omgången.

En seger till, och medaljen är säkrad för bronsdamen från OS i Rio de Janeiro 2016. Det finns helt enkelt en väldigt stark medaljdoft över Potkonens förehavanden, som sprider sig över sumotemplet i Tokyo.

Men tränare Teuronen bara skrattar åt påminnelsen. 

– Hahahaha, nej nån medalj har jag inte tänkt på. Vi är mitt uppe i en turnering och tar en motståndare i taget. 

Diskussion om artikeln