Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbotränaren Mikael Ylöstalo var på plats i Japan men var tvungen att lämna OS: "De godkände inte min dubbelroll"

Från 2021
Uppdaterad 31.07.2021 00:42.
Mikael Ylöstalo i Sibbo.
Bildtext Mikael Ylöstalo från Sibbo tränar häcklöparna Annimari Korte och Viivi Lehikoinen.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Mikael Ylöstalo - som själv deltog i OS i Seoul 1988 - var på plats i Tokyo i egenskap av tränare och i egenskap av kommentator för Yle. Den kombinationen gick inte hem hos OS- arrangörerna.

För Sibbobon och tränaren Mikael Ylöstalo blev de Olympiska spelen i Tokyo i Japan en kort historia.

Ylöstalo åkte till OS i egenskap av tränare för de finska häcklöparna Annimari Korte och Viivi Lehikoinen, men också som specialistkommentator för Yle.

– Arrangörerna godkände inte min dubbelroll, det vill säga att vara med på det finska friidrottslagets förberedelseläger samtidigt som jag skulle vara ackrediterad att göra kommentatorsarbete för radio, säger Ylöstalo.

Ylöstalo blev tvungen att välja och han valde att vara med på förberedelselägret, vilket betydde att han var tvungen att åka hem efter lägret.

Förberedelselägret gick av stapeln i området Saga som ligger i sydvästra Japan - en och en halv timmes flygresa från Tokyo.

– Där hade vi ett riktigt lyckat läger, säger Mikael Ylöstalo.

Annimari Korte.
Bildtext Annimari Korte löper på lördag morgon finsk tid 100 meter häck.
Bild: Tomi Hänninen

Allt ska klaffa

Nu följer han med OS från sitt hem i Mårtensby i Sibbo samt åker också till Böle i Helsingfors där han för finska Yle kommenterar tävlingarna.

Vad betyder det för idrottarna att du inte kan vara på plats i Tokyo?

– Det finns ju andra tränare på plats som hjälper idrottarna när de gör sina sista förberedelser. De är vana att förbereda sina starter på egen hand. Det är viktigare att vara på plats då löparna gör sina sista träningar och där vara ett stöd, säger Ylöstalo.

Ylöstalo tränar bland andra Annimari Korte - finsk rekordhållare på 100 meter häck. Hon löper sitt heat på lördag morgon klockan 5:01 finsk tid.

– Det är ett tufft heat och det är tuffa tävlingar, men hon har nog bra chanser att nå semifinal. Åtminstone är hennes form just nu sådan att det inte borde finnas några hinder, tror Ylöstalo.

Det är ändå inte att bara knäppa med fingrarna, menar Ylöstalo. Allt ska klaffa.

- Jo, allt ska klaffa, men åtminstone är det inte fel på formen, så det borde gå vägen, säger Ylöstalo.

Viivi Lehikoinen fokuserar vid startblocket.
Bildtext Viivi Lehikoinen löper 400 meter häck på lördag morgon. Hennes tränare Mikael Ylöstalo följer med hemma i Sibbo.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Kuivisto i bra form

En annan häcklöpare som Ylöstalo tränar, är Viivi Lehikoinen. Hon tävlar också på lördag morgon på 400 meter häck.

– Jo, startskottet går klockan 3:08 på lördag morgon finsk tid och samma sak gäller henne. Också hon har goda chanser att nå semifinal, säger Ylöstalo.

Lehikoinen har haft en lyckad säsong, vilket bland annat bevisas av att hon förbättrat sitt rekord med över en sekund.

– Hon har gått starkt framåt efter att ha trampat på stället i några år, säger Ylöstalo.

Den löpare som speciellt östnylänningarna håller ett öga på är Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto.

Farten i Kuivistos heat på 800 meter på fredag morgon var bra och Kuivisto korsade mållinjen som fyra och med en riktigt bra tid, ja så bra att hon spräckte Tuuli Merikoski-Silius 30 år gamla finska rekord.

Det här innebär att Kuivisto är klar för semifinal.

Kuivisto löpte ett lysande försöksheat och alla förberedande träningar jag såg henne utföra i Japan, visade nog att hon är i riktigt bra form

― Mikael Ylöstalo
Sara Kuivisto springer.
Bildtext Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto är i bra form och klar för semifinal på 800 meter. Hon ska också löpa sträckan 1 500 meter.
Bild: SUL

Kan det rentav bli en finalplats?

– Då måste nog allt förstås klaffa. Det är tre semifinalheat och de två bästa går direkt vidare plus två enligt tid. Det är nog väldigt tufft att komma i mål bland de två bästa, säger Ylöstalo.

Sen kan det också krävas en del tur för att det ska lyckas.

– Om det löps snabbt i hennes heat och aningen långsammare i de andra så kan det gå vägen, säger Ylöstalo.

Chanser också i längd och tresteg

Mikael Ylöstalo tror också att trestegshopparen Senni Salminen kan ha vissa chanser.

– Hon har presterat bra i år genom att hon bland annat förbättrat det finska rekordet två gånger. Jag anar att hon kan ha ännu mera att ge, säger Ylöstalo.

Ylöstalo tror också att längdhopparen Kristian Pulli har vissa chanser.

– Han har visserligen varit lite blek under försommaren men hoppet klaffade väldigt bra på förberedelselägret, säger Ylöstalo.

Mikael Ylöstalo och Leif Lampenius, VM 2017.
Bildtext Mikael Ylöstalo (t.v.) kommenterar OS-spelen för finska Yle från en studio i Böle och inte från Tokyo, vilket var planen. Bilden är från ett tidigare kommentatorsuppdrag för Yle Sporten. T.h. sportredaktören Leif Lampenius från Borgå.
Bild: Yle / Janne Isaksson

Fin upplevelse i Seoul 1988

Mikael Ylöstalo deltog själv i OS i Seoul i Sydkorea år 1988. Han klarade sig till semifinal på 110 meter häck.

– Jag har nog väldigt ljusa minnen från OS 1988. Det var en stor händelse och en fin upplevelse att få vara med. Jag tänker tillbaka med värme på de tävlingarna, säger Ylöstalo.

Att nu se OS på TV måste väl ändå för Ylöstalo vara en markant skillnad mot att vara på plats - antingen man sen är det som tävlare eller tränare.

– Jag ser ju på TV-bilderna kanske på ett lite annat sätt än gemene man gör. Jag iakttar hur idrottarna för sig och rör sig och försöker utläsa deras form. I och för sig är det någonting jag gör också i min roll som yrkestränare och inte bara då jag följer med tävlingar via TV, säger Ylöstalo.

Det mest intressanta och spännande momentet för Ylöstalo missar han i och med att han blev tvungen att åka hem.

– Jo, TV visar nämligen inte vad som händer på uppvärmningsplanen. På ort och ställe är det uppvärmningen som är intressant att följa och som kanske lite antyder vad som komma skall då startskottet går, säger Ylöstalo.  

Diskussion om artikeln