Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Centimeterdramat i OS-kvalet – Kristiina Mäkelä är klar för final och tröstade tårögd Senni Salminen: "Det var så jäkla nervöst"

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Dramatik i trestegskvalet: Mäkelä vidare efter centimeterduell - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Andra raka OS-finalen för Kristiina Mäkelä – och den här gången blev det en riktig rysare i kvalet. Finländskorna bet på naglarna och till slut var det Mäkelä som blev enda finalhoppare.

Ett högklassigt trestegskval – till och med bättre än någonsin tidigare.

Det blev Senni Salminens blytunga öde i OS-debuten. Den finländska rekorddamen i tresteg missade OS-finalen med minsta möjliga marginal.

Och det var landsmaninnan Kristiina Mäkelä som tog den sista finalplatsen.

Mäkelä noterade 14,21 i sitt första kvalhopp – en centimeter längre än Salminen. Det blev finländskornas bästa resultat i kvalet.

– I dag handlade det om att det mentala inte höll. Om det inte fungerar så går det inte. Jag tänkte för mycket, säger Salminen till Yle.

Yle Urheilus reporter Atte Husu rapporterar från Tokyo att en täårögd Salminen var tvungen att avbryta intervjun efter kvalet. Finalmissen gjorde väldigt ont för sommarens komet i tresteg.

Mäkelä upplevde samma sak i Peking

Inför sista omgången i kvalet låg de två blåvita hoppen tionde och elfte i kvalet. De tolv bästa går vidare till finalen – och när Kimberly Williams slog till med 14,30 var goda råd dyra.

Ett av de allra sista kvalhoppen skickade hem Salminen från Tokyo. Rutinerade Caterina Ibarguen fick upp 14,37 – enbart tre centimeter från den tuffa kvagränsen – och då var det klippt för Salminen.

Senni Salminen i OS i Tokyo.
Bildtext Senni Salminen.
Bild: Lehtikuva

Efter att kvalet var avgjort tröstade Mäkelä sin landsmaninna med en lång kram.

– Jag sa bara till henne att jag vet hur det här känns. I mitt första VM i Peking upplevde jag samma sak. Det är tufft, säger Mäkelä.

Träffade inte plankan bra

Mäkelä, som också hoppade i OS-finalen i Rio för fem år sen, klagade över att hoppningen inte stämde till fullo, men hon var åtminstone lugnare.

– Jag är miljontals gånger mer redo för det här nu. Jag kände ingen nervositet eller rädsla som jag har känt ibland tidigare i hoppningen, säger Mäkelä.

– Men visst var det så jäkla nervöst. Jag tänkte på VM i Peking och funderade om jag är utslagen efter varje hoppare. Som tur var marginalerna på min sida i dag.

Mäkelä tog den tolfte och sista platsen till söndagens final. Hälften av finalhopparna klarade kvalgränsen.

– Jag träffade inte plankan bra i dag, men det är positivt att jag ändå kunde hoppa så pass långt. Nu ska jag återhämta mig till finalen.

Så här ser finalfältet ut i tresteg

Yulimar Rojas, Venezuela 14,77

Ana Peleteiro, Spanien 14,62

Thea Lafond, Dominica 14,60

Patricia Mamona, Portugal 14,54

Liadagmis Povea, Kuba 14,50

Shanieka Ricketts, Jamaica 14,43

Caterina Ibarguen, Colombia 14,37

Hanna Minenko, Israel 14,36

Kimberly Williams, Jamaica 14,30

Rouguy Diallo, Frankrike 14,29

Keturah Orji, USA 14,26

Kristiina Mäkelä, Finland 14,21

Trestegsfinalen avgörs på söndag med start klockan 14.15.

Diskussion om artikeln