Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tårögd Teijonsalo till Yle Sporten efter hundradelsthrillern: "Jag hade inte önskat det här ödet åt någon – men om en vecka kan jag vara nöjd" 

Från 2021
Uppdaterad 30.07.2021 18:48.
Programmet är inte längre tillgängligt
Fanny Teijonsalo missade OS-semifinal med minsta marginal - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Två ynka hundradelar. Det var vad som skilde finlandssvenska Fanny Teijonsalo från en semifinalplats på 50 meter fritt. Efter loppet svallade känslorna. "Det har varit overkligt att få vara med i OS", säger hon i intervjuzonen.

Efter att artikeln publicerades blev det klart att Fanny Teijonsalo trots allt får en semifinalbiljett. Läs mer här.

Det var så nära – men ändå så långt ifrån. 

Den Esbobördiga simmaren Fanny Teijonsalo fick bita på naglarna och följa med de avslutande försöksheaten på 50 meter fritt efter att ha kommit i mål på tiden 24,79 – två hundradelar från hennes egna färska finländska rekord.

Men det ville sig inte. Teijonsalo slutade på 17:e plats då 16 tog sig vidare, den sista på 24,77.

När Teijonsalo möter Yle Sporten i intervjuzonen drar hon en suck. 

– Det var ju bra simning, så det är svårt att vara jättebesviken. Jag skulle ha varit nöjd med finländskt rekord eller en semifinalplats, nu blev båda jättenära. Visst är det tufft, men om en vecka kan jag vara nöjd, säger Teijonsalo med bruten stämma och blinkar bort några tårar. 

– Det känns tungt. Jag hade inte hoppats att någon ska bli sjuttonde eller misslyckas, men någon var tvunget att göra det för att jag skulle ta mig till semifinal. Nu simmade alla tillräckligt bra. Sådant är det. 

Teijonsalo summerar sin sista OS-insats som bitterljuv. Hon stod för sin näst bästa tid någonsin och simmade nästan en sekund snabbare än personbästat var för sex månader sedan. 

Nu blev drömmen om semifinal två hundradelar bort. Blinka med ögat och känn efter, om du är snabb tar det tio hundradelar. 

"Det här var helt overkligt" 

Teijonsalo skrällde på sidodistansen 100 meter fritt i onsdags och såg uppriktigt förvånad ut efter målgången och heatsegern. Tiden 54,69 var nytt personbästa. 

En imponerande debut – och en insats som bådade gott inför försöken på huvuddistansen 50 meter fritt, där hon hade den 24:e snabbaste tiden i startfältet. 

På det stora hela var OS-debuten mer än godkänd för Teijonsalo, som poängterar att hon landade "på rätt sida" om man slår ihop de båda insatserna.

– Allt som allt simmade jag under mina rekord. Insatsen på hundra meter var tre hundradelar under mitt rekord, i dag var jag två hundradelar sämre, säger Teijonsalo och bjuder på intervjuns första skratt. 

Fanny Teijonsalo i helbild. Ser sammanbiten ut.
Bildtext Fanny Teijonsalo får vara nöjd – hon var i rekordform i Tokyo.
Bild: Lehtikuva

Nu har den Esbobördiga simmarens superår fått sitt klimax. 

Teijonsalo har slagit alla – inklusive sig själv – med häpnad genom att sänka sina personliga rekord på 50 och 100 meter fritt med över en sekund. 

Hur summerar du upplevelsen, hur var det att vara med i ett OS? 

– Alltså helt overkligt. Det är jättefint att tävlingarna ordnas och att det görs tryggt. Jag har inte känt mig otrygg en enda gång, fast det är mycket människor här. Jag har sett fram emot och drömt om det här i hela mitt liv.

Liukkonen floppade – långt ifån semifinalplats

Den färska EM-guldmedaljören Ari-Pekka Liukkonen hade en tyngre dag på jobbet på sin favoritsträcka 50 meter fritt.

Liukkonen har haft det motigt inför OS. Han har varit trött, ur slag och haft en krampande rygg. Kroppen har inte känts bra sedan EM-succén i Budapest, då den resliga simmaren fixade ett sensationellt guld.

Efter OS-insatsen i sidogrenen 100 meter fritt – ett glorifierat träningspass för Liukkonen – tolkade han kroppens signaler och insåg: vila var rätt vapen inför fredagens huvudsträcka. 

Liukkonen gick in i kvalet med den åttonde bästa tiden totalt och den tredje bästa i det egna heatet: 21,61.

Men den här dagen var inte den 208 centimeter långa Liukkonen på hugget. Han var jumbo i heatet efter seg simning. Tiden 22,25 räckte till 26:e plats då de 16 bästa går vidare till semifinal. 

Ari-Pekka Liukkonen grimaserar i bassängen.
Bildtext Minen säger det mesta. Ari-Pekka Liukkonen var inte nöjd med sin insats.
Bild: Lehtikuva

En andfådd och uppgiven Liukkonen mötte Yle Sporten efter insatsen. 

– Det här var det bästa jag kunde i dag. De senaste fem dagarna har varit extremt tunga, säger den Pieksamäkibördige simmaren och fortsätter:

– Jag visste att det här var tävlingens tuffaste fas. Om jag hade tagit mig vidare hade jag inte haft problem att ta mig till final, i dag var det bara extremt tungt, säger han och rusar vidare.