Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dagisavgifterna sänks från och med augusti – en tvåbarnsfamilj kan spara närmare 190 euro i månaden

Från 2021
Sex dagisbarn från gruppen Valhajarna står bredvid varandra och tittar upp mot sin småbarnspedagog. I bakgrunden träd i höstiga färger.
Bildtext Hösten för med sig lägre avgifter inom småbarnspedagogiken.
Bild: Yle/ Eva Brunell

Inkomstgränserna för dagisavgifterna höjs från och med augusti, vilket betyder att drygt 20 000 fler familjer får avgiftsfri småbarnspedagogik för sina barn. De med högre inkomst sparar lite pengar varje månad.

De största förändringarna syns för familjer med låga inkomster och för dem med medelhöga inkomster.

Exempelvis en fyrapersoners familj (två föräldrar, två barn), med en inkomst på 4 300 euro i månaden sammanlagt, sparar i framtiden upp till 188 euro per månad i dagisavgifter. Det betyder besparingar på cirka 2 250 euro i året.

En ensamförsörjande förälder som tjänar 4 300 euro i månaden och har två barn sparar 144 euro i månaden, vilket motsvarar över 1 700 euro i året.

Inkomstgränserna har höjts med 31 procent och förändringen träder i kraft den 1 augusti.

– Tidigare har familjer med relativt låg inkomst hamnat i den högsta betalningsklassen, säger specialexpert Mervi Eskelinen vid Undervisnings- och kulturministeriet till STT.

Hon berättar att det hänt att en förälder i en familj med låga inkomster låtit bli att jobba eftersom familjen inte gagnats ekonomiskt av att båda jobbar när det gäller dagisavgifter.

Så här ser inkomstgränserna ut

En ensamstående förälder som förtjänar mindre än 3 050 euro i månaden behöver inte betala dagisavgift från och med augusti. Tidigare var denna summa 2 400 euro.

För hushåll med två vårdnadshavare ska de gemensamma inkomsterna vara under 3 860 euro i månaden för att man ska vara berättigade till avgiftsfri småbarnspedagogik. Tidigare var denna summa 3 000 euro.

Ju fler barn – desto lägre dagisavgift

Inkomstgränserna är högre för familjer med fler barn. Det gäller oberoende av inkomster.

Avgiften blir mindre för alla hushåll som förtjänar under 5 485 euro i månaden. Avgiften kan också bli mindre för hushåll med högre inkomster än det – beroende på hur stor familjen är.

Den lägsta avgiften för småbarnspedagogik är 27 euro i månaden. Maximibeloppet är 288 euro i månaden.

Barn sitter och leker i en eka på en dagisgård.
Bildtext Avgiften beror på hur många barn man har och hur stora inkomsterna är.
Bild: Yle/Juho Teir

Avgifterna som tas ut för syskon sänks också.

Avgiften som tas ut för det andra barnet är 40 procent (i stället för tidigare 50 procent) av den kalkylerade avgiften för småbarnspedagogik på heltid för det yngsta barnet – den högsta avgiften för andra barnet är alltså 115 euro.

Avgiften för de följande barnen är 20 procent av avgiften för det yngsta barnet.

Ministeriet vill se fler barn inom småbarnspedagogiken

Du kan spana in förändringarna närmare på Undervisnings- och kulturministeriets webbplats. Där kan du använda dig av en räknare för att se hur stor avgiften blir för just dina barn.

Ministeriet hoppas i och med förändringarna att fler ska skicka sina barn till dagis.

– Målet under den här regeringsperioden har varit att öka jämlikheten inom utbildningen. Att öka deltagandet i småbarnspedagogiken är ett sätt att få bukt med ojämlikheten, säger Eskelinen.

I Finland deltar redan drygt 99 procent av alla barn i förskoleundervisningen. 88 procent av barn i åldern 3–6 år går på dagis.

EU har som mål att 95 procent av alla barn över 4 år i unionen deltar i småbarnspedagogiken.

– Vi har en bit framför oss innan vi når EU:s rekommendation. Men det här är ett steg i rätt riktning för att nå rekommendationen, säger Eskelinen.