Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skogsbränder rasar i Sibirien – över en miljon hektar skog har brunnit ner: "Människor kommer inte kunna släcka de här bränderna"

Från 2021
En stor yte skog som brinner.
Bildtext Förra året uppmättes den högsta temperaturen någonsin inom den arktiska cirkeln i Jakutien i Sibirien, 38 grader. Skogsbränder i området har ökat markant de senaste tre åren.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Enorma skogsbräder rasar i Sibirien i Ryssland. Långt över en miljon hektar skog har brunnit ner och frivilliga kämpar förgäves med att skydda städer och byar.

Värst drabbad är regionen Jakutien i nordöstra Ryssland. Jakutien är ungefär lika stort som Indien och där har bränderna rasat i flera veckor.

Enligt uppskattningar brinner nu cirka 18 500 hektar skog och bränderna har lämnat 1,5 miljoner hektar bränd mark efter sig.

Människor kommer inte kunna släcka de här bränderna, det krävs enorma skyfall för det

Ungefär 50 bebodda områden där har drabbats och de är insvepta i tjock brandrök. Regionen har utlyst nödläge och invånarna har inte fått vistas i skogen sedan första juli.

Skogsbränder i Sibirien är vanliga på sommaren. Klimatet är varmt och området kargt, vilket gör att bränderna lätt sprider sig i den sibiriska tajgan.

Huvudstaden i Sacharegionen Jakutsk är täckt av rök.
Bildtext Huvudstaden i Jakutien, Jakutsk, är täckt av ett tjockt rökmoln.
Bild: Gavriil Starostin / TASS / All Over Press

Varmaste och torraste sommaren någonsin

Temperaturen i nordöstra Ryssland har höjts med tre grader se senaste åren – och skogsbränderna har ökat.

Aysen Nikolayev, som är Jakutienregionens ledare, säger att bränderna beror på klimatuppvärmningen. Regionens medeltemperatur i juni var 20 grader, vilket är varmare än normalt.

– Klimatkrisen är riktig. Det här är den torraste och varmaste sommaren i vår bokförda väderhistoria sedan slutet av 1800-talet, säger Nikolayev till en lokal tv-kanal.

I juni regnade det mindre än två millimeter, mot 37 millimeter normalt.

Brinnande och förkolnade träd.
Bildtext I Chabarovskregionen har 147 000 hektar skog brunnit hittills. Förra året brann totalt 226 000 hektar ner.
Bild: TASS / All Over Press

Bränderna blir större för varje år

I Chabarovskregionen i sydöstra Sibirien brinner 8 200 hektar skog. Dagstemperaturen i regionen har varit över sju grader varmare än normalt för den här tiden av året, vilket ökar risken för skogsbränder.

Vissa brinnande områden är svårtillgängliga och det är svårt att släcka dem. I Chabarovsk brinner 2 400 hektar skog i sådana områden.

I Chantien-Mansienregionen i Uralbergen har man lyckats släcka alla skogsbränder. Totalt brann 15 400 hektar skog ner.

– Vi kommer behöva vänja oss vid detta. Bränderna blir större för varje år, säger Konstantin Krivosjapkin som rektor på Arctic State Agrotechnological University i Jakutsk i en intervju med SVT.

– Människor kommer inte kunna släcka de här bränderna, det krävs enorma skyfall för det, säger Krivosjapkin.

Skogsbränder förekommer också i andra områden i Ryssland. I ryska Karelen har 600 personer evakuerats på grund av bränder.

Källor: Russia Today, Tass, Reuters, AFP, SVT