Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s expresident Donald Trump pressade myndigheterna att ogiltigförklara presidentvalets resultat – nu ska kongressen få hans skattedeklarationer

Från 2021
Uppdaterad 30.07.2021 22:07.
Donald Trump i en talarstol på en presskonferens utomhus.
Bildtext Säg bara att valet var korrupt och lämna resten till republikanerna i kongressen", har expresidenten Donald Trump sagt i ett telefonsamtal med justitiedepartementet.
Bild: Justin Lane / EPA

USA:s förra president Donald Trump pressade justitiedepartementet att ogiltigförklara presidentvalets resultat när han förlorade till motkandidaten Joe Biden. Det visar dokument som myndigheterna har publicerat.

Enligt dokumenten har Trump indikerat att han kunde "ersätta ledningen" på landets justitiedepartement om de inte ogiltigförklarade det senaste presidentvalets resultat.

Dokumenten är handskrivna anteckningar av ett telefonsamtal mellan Trump och dåvarande justitieminister Jeffrey Rosen som dåvarande vice justitieminister Richard Donoghue skrivit.

De har publicerats av representanthusets reform- och tillsynskommitté.

I telefonsamtalet framgår att Rosen säger att justitiedepartmentet inte kan "ändra valresultatet".

"Jag förväntar mig inte att ni gör det. Säg bara att valet var korrupt och lämna resten till republikanerna i kongressen", svarar Trump.

Reform- och tillsynskommittén ska utreda korruptionsmisstankar kring expresidenten. Kommittén har nu bokat intervjuer med flera av justitiepartementets anställda under Trumpadministrationen.

Trumps skattedokument ska överlämnas till kongressen

Justitiedepartementet har beordrat den federala skattemyndigheten IRS att överlämna Trumps skattedeklarationer till representanthusets kommitté.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, välkomnar departementets beslut. Enligt henne är överlämnandet av skattedokumenten en fråga om nationell säkerhet.

Under Trumps mandatperiod avslogs kongressens ansökan om att få ta del av presidentens skattedeklarationer.

Presidentvalet hölls i november 2020.

Källor: Reuters, New York Times, United States House Committee on Oversight and Reform

Artikeln uppdaterades 30.7.2021 klockan 22.07 med information om skattedokumenten.