Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inhemska fotbollsmatcherna bjöd på delikata mål – Linda Sällström och Kasper Hämäläinen målskyttar i sina nya klubbar

Från 2021
Linda Sällström i HJK:s tröja.
Bildtext Linda Sällström valde att krita på för HJK då hon efter en lång paus återvände till Finland.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

På fredagskvällen stod två matcher i fotbollsligan, en i Nationella ligan och en i division 1 på programmet. Saldot blev tre riktiga delikatesser då Linda Sällströms och Eemeli Virtas långskott samt Aatu Manninens kanon resulterade i fullträffar.

Landslagsanfallaren Linda Sällström är tillbaka i Nationella ligan. På fredagen gjorde hon sin andra match i sin nya klubb HJK som gästade PK-35 Helsingfors. Sällström har senast spelat i Finland säsongen 2007 då hon representerade TiPS.

Sällström behövde bara sju minuter för att hitta nätmaskorna. Hon laddade bössan ett par meter utanför straffområdet och bollen seglade upp i krysset, helt otagbart för PK-målvakten Lotta Rosenström.

Se Sällströms mål på Ruutus webbplats.

Målet blev HJK:s enda. Elisa Ikonen kvitterade till 1–1 halvtimmen senare och Amanda Rantanen stod för PK:s segermål i den 80:e minuten.

Rantanen tog liksom Sällström skott utanför straffområdet. Bollen såg ut att träffa en HJK-spelare och fick en märklig bollbana mot mål.

Se Rantanens mål på Ruutus webbplats.

PK-35 vann matchen med 2–1 och tog därmed en överraskande seger. Laget är ny tabellsjua. HJK är femma med det för klubben blygsamma saldot 17 poäng på 13 matcher.

Långskott av mittback

Även i fotbollsligan sågs en riktig pärla i matchen FC Lahti–KTP.

Hemmalagets 20-årige mittback Eemeli Virta bröt ett KTP-anfall på egen planhalva, tryckte på gaspedalen och tog skott en bra bit utanför straffområdet. KTP-målvakten Anton Lepola kunde konstatera att bollen tog en snygg skruv och att FC Lahti tog ledningen med 1–0.

Se Virtas mål på Twitter.

FC Lahti besegrade KTP med 3–0, medan Ilves slog AC Oulu med 1–0 i den andra matchen.

FC Lahti är ny trea med 26 poäng på 14 matcher, medan KTP och AC Oulu är fast i bottenträsket. AC Oulu ligger sist på 7 poäng, KTP är näst sist på 8.

Kasper Hämäläinen målskytt

I division 1 har topptippade TPS fått en välkommen förstärkning i den tidigare landslagsspelaren Kasper Hämäläinen. På fredagen gjorde 34-åringen sin tredje match i TPS för säsongen.

Det blev 90 minuter och ett mål då Hämäläinen nickade in TPS 2–1-ledningsmål tidigt i andra halvlek. Hämäläinen har senast spelat i TPS säsongen 2009 och hans senaste mål i Åbolagets tröja är från 2008.

Se Hämäläinens mål på Twitter.

Strax före pausvilan fick MP:s Aatu Manninen en kalasträff då han kvitterade till 1–1. I samband med en hörna landade bollen på Manninens fot i straffområdet och han tog i för kung och fosterland då han dundrade in bollen.

Se Manninens mål på Twitter.

MP:s Killian Denoual gjorde matchens sista mål då han kvitterade till 2–2 i den 77:e minuten.

Därmed är det fortsatt motigt för Jonatan Johanssons TPS. Laget ligger på åttonde plats i serietabellen med sina 16 poäng på 13 matcher.

Resultat:

Fotbollsligan:

FC Lahti–KTP 3–0 (1–0)

12' Eemeli Virta 1–0
65' Charles Geoffrey Chinedu 2–0
80' Pyry Lampinen 3–0

Publik: 1 199 åskådare

Ilves–AC Oulu 1–0 (0–0)

77' Eetu Mömmö 1–0

Publik: 2 017 åskådare

Division 1:

TPS–MP 2–2 (1–1)

27' Joakim Latonen 1–0
45+2' Aatu Manninen 1–1
48' Kasper Hämäläinen 2–1
77' Killian Denoual 2–2

Publik: 1 269 åskådare

Nationella ligan:

PK-35 Helsingfors–HJK 2–1 (1–1)

7' Linda Sällström 0–1
36' Elisa Ikonen 1–1
80' Amanda Rantanen 2–1

Publik: 156 åskådare

Diskussion om artikeln