Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jättebesvikelse för häckdamerna – såväl Korte, Hurske som Lehikoinen missade semifinal: ”Grämer så otroligt mycket”

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Viivi Lehikoinen stod för karriärens näst bästa insats i heaten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det ville sig inte alls för finländarna på lördagen. På den korta häcken kom varken Annimari Korte eller Reetta Hurske under 13 sekunder, medan Viivi Lehikoinen hade svårt att se det positiva i karriärens näst bästa lopp.

Miss, miss, miss.

Såväl Annimari Korte, Reetta Hurske som Viivi Lehikoinen hade alla chanser att gå vidare till semifinal, men marginalerna var inte på finländarnas sida.

Närmast av alla? HIFK-löparen Lehikoinen. Lehikoinen klockade in 55,67 i sitt heat på 400 meter häck – hennes näst bästa tid någonsin. Tiden räckte till för en femteplats i heatet och såg länge ut att räcka till för en plats i semifinalen som lucky loser.

Men så kom det sista heatet, som höll grymt hög nivå. Femman fick vara snabbare än Lehikoinen, men sexan kom också i mål två hundradelssekunder rappare än Lehikoinen.

– Det grämer något oerhört. Den första som åker ut ... det grämer verkligen. Jag hade verkligen velat springa en gång till, men nu gick det inte så. Löpningen var ju inte dålig. Det här är min nivå just nu. Men jag kan tycka att jag borde ha varit ännu snabbare, säger hon till Yle efteråt.

– Jag tycker ändå att jag kämpade till slut. Och även om det gick så här så var det fint att få delta. Till och med utan publik så kändes det som en stor idrottsfest, jag fick kalla kårar då jag kom in hit. Nu måste jag bara träna hårdare – nästa gång går jag till semifinal.

Hurske besviken, Korte gläds åt att ens komma i mål

Den korta häcken har varit Finlands paradgren i friidrott de senaste åren. Men just i sommar har orosmolnen hopat sig.

Annimari Korte, finsk rekorddam och som stabilt kommer under 13 sekunder, har dragits med en lårskada som kommer att opereras efter säsongen. Reetta Hurske har haft problem med tekniken.

På lördagen kom ingendera under 13 sekunder – och båda åkte ut i tidsjämförelsen.

Korte klockade in 13,06, Hurske 13,10. Båda hade en plats bland de fyra bästa i sitt heat inom räckhåll ifall de skulle ha kommit upp i egen nivå.

Programmet är inte längre tillgängligt
Reetta Hurske sexa i sitt heat (finskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– Den här tiden räcker ju ingen vart, klart det irriterar mig. Men det hjälps inte. Tekniken håller inte hela vägen. De sista tio metrarna försökte jag bara pusha så hårt jag kunde, men men. Det ser dåligt ut, konstaterade en uppenbart uppgiven Hurske till Yle.

– Visst har jag haft mina problem under sommaren med både ryggen och baklåret, men det är inte någon ursäkt. Jag har känt mig bra under uppladdningen. Irriterande, fortsätter hon.

Annimari Korte kan däremot se det positiva i det hela. På grund av skadeproblemen hon dragits med i sommar är hon glad för att över huvudtaget kunna delta.

Programmet är inte längre tillgängligt
Annimari Korte kämpade sig i mål som femma (finskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– Jag är så otroligt lycklig för att jag klarade av att löpa. Även om löpningen inte direkt fungerade med det här låret. Jag saknade effekten helt och hållet då jag gick över häckarna. Och då lider ju tiden självklart, förklarar Korte.

– Men jag har gjort allt för att kunna springa här. Det har varit min stora dröm. Jag kunde inte föreställa mig att vara här då jag började satsa igen för tre år sedan, fortsätter hon.

Det var flera löpare som hade problem under starterna både på 100 och 400 meter häck. Tjuvstarter, yrsel – på grund av tekniken på plats i Tokyo?

– Vi hörde inga kommandon, förklarar Korte.

– Startskottet var också väldigt tyst. Men så är det ju för alla, så det ger inte någon en fördel.

Diskussion om artikeln