Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fanny Teijonsalos OS förlängdes oväntat – ledde till uppladdning med pizza och Coca-Cola: “Helt overkligt”

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt

Esbosimmaren Fanny Teijonsalo hade redan hunnit gråta klart och ställt om siktet på semester och nästa säsong. Då kom beskedet: Du simmar OS-semifinal i morgonpasset. Sett till uppladdningen blev resultatet bra. 15:e plats på 50 meter fritt på tiden 24,91.

Det har varit ett omtumlande dygn för den finlandssvenska representanten i OS-bassängen.

I går kväll en 17:e plats i försöksheaten på huvudsträckan 50 meter fritt. Med minsta möjliga marginal utslagen. 

Men sedan lämnade Hong Kong-simmaren Siobhan Haughey återbud på grund av skada och allt ändrades.

Resten får Fanny Teijonsalo berätta själv.

– Jag var jättebesviken på att det inte blev semifinal eller rekord så jag hann helt flytta tankarna och min egen inställning till att nu är det en liten semester som gäller innan vi tar nya tag för nästa säsong, berättar Teijonsalo för Yle Sporten i intervjuzonen i Tokyo Aquatics Centre.

– Lite efter midnatt ringde lagledningen sen och berättade att nu står det på nätet att du ska simma på nytt. 

Efter midnatt säger du. Vad hade du hunnit göra rent konkret mellan ditt försöksheat och midnatt?

– Mycket tårar först. Sen blev jag kvar i hallen och såg de sista stafetterna. Sen åt jag pizza och cokis till middag och spenderade tid med vänner och tänkte att min säsong är över.

Har du nångång tidigare laddat upp för en tävling med pizza och cokis?

– Kanske inte cokis, jag brukar inte dricka läsk så där jättemycket, det ger mycket bubblor i magen för mig. Jag brukar inte vara supernoggrann med vad jag äter, det som känns bra att äta så äter jag. Men jag tror inte att det har varit pizza så många gånger tidigare. Åtminstone inte inför en OS-semifinal, säger Teijonsalo och skrattar.

Fanny Teijonsalo i svart simdräkt och vit badmössa kastar sig ut från startpallen.
Bildtext Fanny Teijonsalo fick starta i semifinalen mot stenhårt motstånd.
Bild: Lehtikuva

Teijonsalo fick simma i det andra semifinalheatet i en simhall som kokade efter ett fint finalpass med amerikanske OS-kungen Caeleb Dressels världsrekord på 100 meter fjäril som höjdpunkt.

14 hundradelar från rekord

Veckans sista finländska simmare blev åtta i sitt heat med klara guldfavoriten Emma McKeon från Australien som vinnare på 24,00. Fanny Teijonsalo simmade i mål på 24,91, bara fjorton hundradelar från sitt eget finländska rekord, och snabbare än en deltagare i det andra heatet.

– Speciellt med tanke på hur snabba vändningar det har varit under det här dygnet är jag jättenöjd med hur det gick. Jag fick skynda mig att sova och göra allt jag kunde på morgonen för att det skulle bli bra i dag.

Lite sämre tid än igår ändå. Hur analyserar du dina 50 meter i bassängen?

– Starten var inte bra. Hoppet gick lite djupt tror jag och utbytet till simningen blev lite för nära ytan, men själva simningen tror jag att gick bättre än i går. Fast tiden inte var det som vi skulle ha velat ha är jag nöjd med den ändå.

Hur mycket annorlunda var det att simma i ett förmiddagspass jämfört med dina tidigare insatser i kvällspasset?

– Det visste man ju efter att ha sett på tävlingarna i en vecka redan att det kommer att vara svårt att komma från försöken till semifinalerna, återhämtningstiden är ändå ganska kort. Men bra kändes det i bassängen. Lite mera måste jag värma upp för att kroppen skulle kännas vaken på riktigt, men med koffein och uppvärmning och bättre inställning kändes det ganska lika.

Fanny Teijonsalo står på knä bredvid startpallen och skvätter vatten i sitt ansikte.
Bildtext "Koffein och uppvärmning" gjorde Fanny Teijonsalo redo för OS-semifinalen.
Bild: All Over Press

Den här gången är det säkert: OS-simningarna är definitivt avslutade för finländsk del. Tävlingar som var en stor framgång för simlandslaget.

En av tre finländare i semi

Matti Mattsson tog Finlands första simmedalj på 25 år som en av tre blåvita simmare som fick delta i semifinalskedet. Så sent som i London 2012 tog sig inte inte en enda finländare vidare från simningens försöksheat i OS.

Och en av semifinalisterna i Tokyo var alltså Fanny Teijonsalo, som 25 år gammal står på karriärens topp hittills.

– Ganska lång väg har vi kommit och mycket stolt är jag över det som vi har gjort. Jag ser fram emot det som vi har kvar, säger Teijonsalo till Yle Sporten.

Om någon för ett halvår sen skulle ha kommit fram och sagt åt dig att du kommer att vara 15:e i OS, vad skulle du ha sagt då?

– Åtminstone om någon skulle ha sagt att det skulle ha varit på 50 meter skulle jag ha skrattat och sagt att inte vet du vad du talar om.

Om du ännu sammanfattar din tid här i Tokyo, vad är det bestående minnet, vad är det främsta intrycket?

– Helt overkligt. Jag har inte ord för det ännu. Det är det jag har drömt om hela livet och det var så osäkert om hela spelen kommer att ordnas och sen allt med att söka träningsplatser förra våren och så hade vi gymmet stängt nästan två månader under vintern så vi måste söka det också. Det har varit allt möjligt. Att efter ett sånt år kunna komma hit är helt overkligt.

Diskussion om artikeln