Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Släckningsarbetet fortsätter i Kalajoki – väntas pågå in på nästa vecka

Från 2021
Uppdaterad 01.08.2021 16:32.
Skog som brinner i Kalajoki, i Norra Österbotten. Röken är fotograferad uppifrån.
Bildtext Skogsbranden i Kalajoki har härjat i nästan en vecka.
Bild: Lehtikuva

Fredagens regn har minskat risken för toppbränder i Kalajoki, uppger räddningsverket i Jokilaaksot. På natten har räddningsarbetarna fortsatt kontrollera brandområdet och kunnat börja släcka brandhärdarna.

Släckningsarbetet torde ändå pågå långt in på nästa vecka. Man har bett om hjälp från räddningsverken i hela Finland också under nästa vecka.

Väderförhållandena på lördag påverkar risken för att branden sprids vidare. Branden orsakar ändå inget omedelbart hot mot boende i närområdet, och det råder heller ingen omedelbar evakueringsrisk för tillfället.

På fredagen uppskattades brandområdet vara utbrett på cirka 290 hektar. I början av veckan kunde räddningsarbetarna kontrollera branden så att den bara var utbredd på 70 hektar, men lågorna spreds med vinden på onsdagen och branden spreds snabbt via trädtopparna.

Mark har brunnit i Kalajoki sedan i söndags. Branden är den största skogsbranden i Finland på 50 år. Orsaken till branden är oklar.

Frivilliga från Grankulla och Esbo deltar i släckningsarbetet i Kalajoki: “Inte varje dag den här typen av uppdrag kommer”

2:46

Brandsläckningsplan är redo att lyfta i Sverige

Om situationen skulle förvärras så skulle brandsläckningsplan i Sverige kunna erbjuda bistånd inom några timmar, rapporterar Yle Uutiset.

Enligt räddningslagen kan inrikesministeriet begära internationellt bistånd som en del av räddningsinsatsen. Beslutet om begäran om bistånd fattas av räddningsöverdirektören.

Brandmän i Kalajoki går runt i nedbränd skog.
Bildtext Släckningsarbetet fortsätter i Kalajoki, och kan pågå långt in på nästa vecka.
Bild: Aki Paavola / Lehtikuva

– Om elden sprider sig ytterligare gör vi en bedömning om ifall vi klarar oss med inhemska styrkor. Men ett som är säkert är att vi omedelbart begär bistånd om den sprider sig som en toppbrand, säger Jarmo Haapanen som leder släckningsarbetet.

Källa: STT

Artikeln uppdaterades klockan 10.48 med mer information om branden och 15.06 med information om brandsläckningsplan. Artikeln uppdaterades 1.8. 2021 kl.16.32 genom att ordet Umeå ersattes med ordet Sverige i följande mening: Om situationen skulle förvärras så skulle brandsläckningsplan i Umeå kunna erbjuda bistånd inom några timmar, rapporterar Yle Uutiset.