Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Från augusti kan straffregistret kontrolleras hos människor som ska jobba med barn också i korta anställningsförhållanden

Från 2021
Alla barn i dagisgruppen Valhajarna springer på rad på en stig på Drumsö. Barnen har på sig reflexväst. Höstfärgade löv ligger på marken.
Bildtext Innan ens en dags anställning görs kontrolleras straffregistret. Det handlar om barnens säkerhet, säger Minna Martikainen, VD för dagiskedjan Pilke.
Bild: Eva Brunell / Yle

Från augusti kommer man kunna utreda en persons straffregister också i korta anställningsföhållanden där man arbetar med barn. Tidigare kunde man inte kolla en persons straffregister om kontraktet var kortare än tre månader. Stora daghemskedjor anser att lagändringen är bra.

Arbetsgivare tvingas ändå inte att kontrollera en korttidsanställds straffregister, men får överväga behovet själv.

Lagstiftningen säkerställer att det finns möjlighet att ta reda på om arbetstagares brottsliga bakgrund inom alla yrken där arbetstagare har regelbunden kontakt med barn, säger Jenny Karsio, ordförande fackorganisationen Talentia för arbetstagare inom socialvårdssektorn, till nyhetsbyrån STT.

Förändringen gäller förutom daghemsvård bland annat barnskyddet, vård utom hemmet, inom barnskyddet och institutioner där man är med barnen dygnet runt.

Jenni Karsio från fackorganisationen Talentia anser att en kontroll av straffregistret hör till då man ska tillförsäkra tjänstens kvalitet - man ska se till att barnet är säkert.

– Särskilt sexuella brott och våldsbrott är allvarliga. Det är viktigt att ta reda på att de inte finns, understryker Karsio.

Karsio säger att en sänkning av tidsgränsen ökar den proaktiva kontrollen, vilket tryggar kundsäkerhet.

Enligt Karsio är utredningen av straffregistret också kopplat till organisationens ledning där det hör till att säkerställa de anställdas kompetens och att de använder etiskt hållbara metoder.

Daghemskedjor anser att förändringen är bra: "Det handlar om barnens säkerhet"

Enligt Minna Martikainen, VD för dagiskedjan Pilke som finns i flera kommuner runtom i Finland, är det bra att man i framtiden kan kontrollera straffregister också i kortare anställningsförhållanden.

I rekrytering vid en daghemskedja nämns det redan i intervjusituationen att straffregistret måste presenteras innan anställningsförhållandet börjar.

Enligt Martikainen vill en del dagkommuner se straffregistret efter rekryteringen, medan det i andra kommuner räcker att den kontrollerats under rekryteringsprocessen.

Pilke har bestämt att de kommer att kontrollera straffregister hos korttidsanställda då lagstiftningen träder i kraft, även vikariers straffregister kommer att kollas.

– Innan ens en dags anställning görs kontrolleras straffregistret. Det handlar om barnens säkerhet, säger Martikainen.

Källa: STT