Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Armand Duplantis skulle ta en kaffe med coronasmittade Sam Kendricks i OS-byn: "Jag har min flickvän att tacka för att vi inte träffades"

Armand Duplantis under stavkvalet i OS.

På tisdag går Armand Duplantis för guld i herrarnas stavfinal. Det blir en final utan en stark medaljkandidat i USA:s Sam Kendricks som testade positivt för corona och fick sitt OS förstört.

Mycket pekar på att svensken Armand Duplantis kommer att vinna OS-guld i herrarnas stav. Därför var det många som lyfte på ögonbrynen i kvalet, där Duplantis rev sitt första försök på 550.

– Jag var taggad och hade en hel del adrenalin i kroppen. Det föll nog på det i mitt första försök på 550. Jag hade inte kontroll över hoppet, sa Duplantis till Yle Urheilu efter kvalet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Armand Duplantis rev sitt första försök i kvalet
Armand Duplantis rev sitt första försök i kvalet - Spela upp på Arenan

Därefter klarade han lätt 550 på sitt andra försök, samt 565 och 575 på sina första försök.

Kvalgränsen låg på 580. Elva hoppare som klarade 575, och tre av sju som fixade 565, gick till tisdagens final.

Missade kaffet med Kendricks

Det blir en final utan USA:s Sam Kendricks som är delad världstvåa på 592. Han tvingades tidigare lämna återbud efter att ha testat positivt för corona.

Det hade även kunnat gå på tok för Duplantis, som med sitt årsbästa 610 är den enda hopparen som har fixat sexmetersgränsen i år.

– Vi skulle ta en kaffe med Sam i OS-byn, men jag snackade för länge med min flickvän och hann inte dit. Jag har min flickvän att tacka för att vi inte träffades, sa Duplantis till nyhetsbyrån AFP.