Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 31.7-1.8

Uppdaterad 01.08.2021 12:18.
Skyltar som det står corona provtagning och corona vaccinering på.

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Söndag: Nio nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Nio nya coronafall har under det senaste dygnet bekräftats inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Sex av dem finns i Vasa, uppger Heikki Kaukoranta som är ledande överläkare i staden.

Kaukoranta säger även att incidenstalet i Österbotten nu stiger oroväckande snabbt - för sjukvårdsdistriktet närmar man sig 40 nya fall per 100 000 invånare på 14 dagar. Han påpekar också att väldigt många ännu har fått bara en vaccindos, vilket inte är tillräckligt.

- Och många skolelever är inte vaccinerade alls. Ska de betala priset för att vuxna nu är ute och har roligt, frågar Kaukoranta.

Kaukoranta sticker inte under stol med att han ställer sig kritisk bland annat till det kommande evenemanget Vaasa Festival som ordnas i Vasa under inkommande veckoslut. Han säger att motsvarande stora publikevenemang på andra håll i landet lett till en klart ökad smittspridning.

- Det är inte fråga om ifall vi kommer att se smittade efter Vaasa Festival, utan endast hur många, säger Kaukoranta.

Söndag: Sex nya fall i Södra Österbotten

På söndagen rapporterar Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt att man bekräftat sex stycken nya coronafall under det senaste dygnet.

Incidenstalet i distriktet stiger en aning och ligger nu på 32,1 nya fall per 100 000 invånare på 14 dagar.

Under gårdagen togs 211 tester i Södra Österbotten.

Lördag: Coronafall på Solhörnans boende i Korsholm

Korsholms kommun informerar om att en anställd vid Solhörnans boende har testat positivt för coronaviruset. Smittspårningen är utförd och åtgärder är vidtagna.

En anställd är satt i karantän. Även de klienter på boendet som kan ha exponerats har placerats i karantän. Klienterna vårdas i sina egna rum, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Lördag: Tre nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Under det senaste dygnet har tre nya coronafall bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Två av dem finns i Vasa, säger stadens ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Kaukoranta svarar glatt i telefon trots att det är lördag och informerar om läget. Sjukvårdsdistriktet uppger nämligen inga siffror under veckosluten så länge man befinner sig på epidemins basnivå. Men trots den glada rösten är Kaukoranta bekymrad, han anser att det finns skäl att tänka över om sjukvårdsdistriktet borde gå över till epidemins accelerationsnivå.

Under de senaste veckorna har antalet fall ökat stadigt och även om situationen i Österbotten är långt bättre än i exempelvis södra Finland så går utvecklingen åt fel håll poängterar Kaukoranta. Incidenstalet i Vasa sjukvårdsdistrikt ligger på lördagen på 34, i Vasa stad är incidensen redan 53.

Kaukoranta befarar att antalet fall kommer att fortsätta öka i snabb takt eftersom det ordnas stora evenemang runtom i landet där många människor samlas och den mer smittsamma deltavarianten nu är utbredd. Hans personliga åsikt är att Regionförvaltningsverket borde införa någon typ av begränsningar igen, även för evenemang som ordnas utomhus.

- Och hellre nu än först senare, säger Kaukoranta.

Lördag: Fjorton nya coronafall i Södra Österbotten

14 nya coronafall har under det senaste dygnet bekräftats i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

718 tester togs i distriktet igår, som också rapporterar några intagna på sjukhus.

Incidenstalet i distriktet ligger nu på 30,1 nya fall per 100 000 invånare på 14 dygn.

Inga siffror från Mellersta Österbotten

Inga uppgifter om nya coronasmittade meddelas under veckoslutet från Soite, vårdsamkommunen i Mellersta Österbotten. Eventuella nya fall under helgen rapporteras först på måndag.