Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studie: Endast drygt hälften av den undersökta narkotikan innehöll det ämne som användaren sade sig ha köpt

Två linor amfetamin dragna på ett bord. Bredvid ligger en spruta, en vit tändare och en ihoprullad sedel.
Bildtext Markus Partanen, överläkare på A-kliniken anser att en tjänst där droganvändare får testa renheten i narkotikan kunde förhindra drogrelaterade dödsfall.

Drygt hälften av de 98 proverna av narkotika som undersöktes innehöll det som den sålts som, enligt en studie som A-klinikstiftelsen utfört för att ta reda på hur "ren" narkotikan som säljs på gatan är i Finland.

A-klinikstiftelsen, som är en allmännyttig organisation inom missbrukararbetet, tog emot användares påsar och narkotikautrustning och undersökte drogresterna i dem. Av de 98 proverna som undersöktes innehöll endast drygt hälften det ämne som användaren hade köpt.

En femtedel innehöll också annan narkotika, och i snitt ett av fyra prover innehöll endast en helt annan drog än den som användaren trodde sig ha köpt - vissa prover innehöll ingen narkotika alls.

39 av proverna hade sålts som amfetamin, men endast 16 prover innehöll det som det sålts som. Fem prover innehöll inget amfetamin över huvudtaget och två innehöll ingen drog alls.

16 andra ämnen än amfetamin hittades i proverna, bland annat koffein, metamfetamin, kokain, ecstasy eller lugnande medel. Förutom amfetamin fanns det bensodiazepin, opiater och muskelavslappnande medel i ett prov.

Oren narkotika leder till att hundratals sjukhusfall per år

Markus Partanen, överläkare på A-kliniken, uppskattar att hundratals människor läggs in på sjukhus varje år efter att ha tagit ett annat läkemedel än vad de hade för avsikt att använda. Enligt honom varierar renheten av droger från ämne till ämne.

– Ecstasy har ofta innehållit ämnen som det verkligen inte borde innehålla. Ibland har det inte funnits någon ecstasy alls. Det är mycket vanligt att ecstasypiller är något helt annat, säger Partanen till STT.

Beslagtagna ecstasytabletter.
Bildtext Under de senaste åren har mycket starka ecstasyprodukter också hittats i Europa, vilket kan vara farligt för användaren, tillägger Partanen. / Arkivbild på ecstacy

Drogerna kommer ofta från suspekta tillverkningsförhållanden och kan förutom narkotiska ämnen innehålla stora mängder farliga ämnen, som till exempel används under tillverkningsprocessen, rapporterar STT.

Överläkare: En tjänst där droganvändare får testa renheten i narkotikan kunde förhindra drogrelaterade dödsfall

Det finns olika tjänster i bruk runt om i världen där droganvändare kan testa renheten av en drog före användning. I Finland skulle det krävas en lagändring för att etablera en sådan tjänst, men Markus Partanen anser att det skulle vara värt det.

– Det kunde vara ett sätt att minska skadorna vid användning och att förhindra drogrelaterade dödsfall, säger Markus Partanen.

Partanen tillägger att till exempel kokain- eller ecstasyanvändare inte syns i social- och hälsovårdstjänsterna.

– När det gäller amfetamin nås användare, men nu när siffrorna har nått rekordnivåer har en stor andel användare helt klart inte sökt social- och hälsovårdstjänster. Drogtesttjänsten kunde vara en länk till de här användargrupperna, sa han.

Källa: STT