Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Risk för upptrappning mellan Iran och Israel efter dödlig attack mot tankfartyg

Från 2021
Iranskägda Grace 1 beslagtogs av Storbritannien utanför Gibraltar.
Bildtext Flera fartyg har utsatts för attacker i skuggkriget mellan Iran och Israel.
Bild: EPA-EFE/A. CARRASCO RAGEL

Skuggkriget mellan Israel och Iran hettar upp på nytt. Israels utrikesminister Yair Lapid anklagar Iran för en dödlig attack mot en oljetanker utanför Omans kust i Arabiska havet. Lapid krävde samtidigt att omvärlden inför nya sanktioner mot Iran på grund av attacken.


Oljetankern Mercer Street, som är hyrd av det i London registrerade israeliskt ägda bolaget Zodiac Maritime, angreps på torsdagen. Två besättningsmedlemmar, en britt och en rumän, dödades i attacken.

Mercer Street hade ingen last då det angreps.

Ingen har tagit på sig skulden för attacken, men enligt experter pekar det mesta på att det är fråga om en del av det pågående skuggkriget mellan Israel och Iran.

Den amerikanska militären uppger att preliminära uppgifter tyder på att Mercer Street utsattes för en drönarattack. Enligt obekräftade uppgifter ska attacken ha utförts av en så kallad självmordsdrönare – den vill säga en drönar lastad med sprängämnen som rammar in i sitt mål.


Risk för ny våldsspiral

Iran har inte kommenterat de israeliska anklagelserna eller attacken. Men den iranska tv-kanalen Al-Alam rapporterar med hänvisning till anonyma ”insatta regionala källor” att attacken var ett svar på en israelisk bombräd mot en flygplats i centrala Syrien där Iran stöder president Bashar al-Assads regim.

Iran och Israel har sedan länge utkämpat en lågintensiv konflikt. Under de senaste månaderna har en rad israeliska och iranska fartyg utsatts för attacker. Irans kärntekniska anläggningar har utsatts för en rad sabotageangrepp.

Men torsdagens attack är en upptrappning eftersom den ledde till två personers död. Hittills har attackerna mot fartyg orsakat skador men personskador har varit ytterst ovanliga.

Det betyder att Israel sannolikt kommer att besvara attacken på något vis. Enligt en anonym israelisk myndighetskälla kommer det att vara svårt för Israel att ignorera attacken.

Källor: AFP, AP, BBC