Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fantastisk finländsk friidrottskväll: Kuivisto under två minuter på 800 meter – Pulli finalklar efter centimeterthriller

Programmet är inte längre tillgängligt

Efter morgonens bekymmer blev det glädjande blåvita framgångar i ett kvällsvarmt Tokyo. Kristian Pulli hittade formen då det betydde mest – och fixade en finalplats med en centimeters marginal. Sedan putsade Sara Kuivisto sitt eget finländska rekord och spräckte den magiska tvåminutersgränsen.

Efter målgången var det nervösa stunder. "Photo" stod det på den stora ljustavlan på Tokyos olympiska stadion. Sara Kuivisto väntade nervöst, först hukande, sedan stående.

Till slut dök siffrorna upp: 1:59.41. Det var känslosamt för Kuivisto, som blev den första finländska damidrottaren att spräcka den svåra tvåminutersgränsen på 800 meter.

Hon begravde ansiktet i händerna och njöt av ögonblicket hon jobbat för i hela sitt idrottarliv.

– Jag har känt mig lugn. På uppvärmningen konstaterade jag att om man springer dåligt med de här benen så faller det på den mentala biten, säger Kuivisto till Yle efter insatsen.

Kuivisto förbättrade alltså sitt "gamla" finländska rekord från i går med över sju tiondelar.

Okej, jag tog mig inte vidare men kan inte vara besviken

― Sara Kuivisto

Insatsen räckte inte till final i den urtuffa konkurrensen. Men det var väntat, en plats bland de åtta bästa var redan från början en utopistisk dröm.

– Målet var att springa under två minuter och nu lyckades jag. Det var ett riktigt bra lopp. Okej, jag tog mig inte vidare men kan inte vara besviken.

– Jag hade överraskande mycket krafter kvar vid 600 meter. Med 100 kvar hade jag ytterligare en växel. Jag kom nära på slutet, säger Kuivisto som slutade femma i heatet och hade den nionde snabbaste tiden totalt.

Sara Kuivisto.

Nu klaffade allt: Löpsteget var lätt, farthållningen rätt och slutforceringen vass. Borgå Akilles guldklimp får ladda om och sikta in sig på försöken på 1 500 meter på måndag.

Det gäller att lägga väckarklockan på 3.35, för då är Kuivisto i farten igen.

– Nu kan jag bara springa. OS har gått så bra att jag nu bara kan njuta. Ingen stress.

Pulli efter centimeterstriden: "Helt fantastiskt"

Innan kvalet var han på plats 114 i världen utomhus i år. Nu är Kristian Pulli bland de 12 bästa i OS.

Pulli följer en fin finländsk trend i Tokyo: Att vara bäst när det gäller. I Rio tog sig två finländare till final i friidrott: Antti Ruuskanen och Kristiina Mäkelä. I Tokyo är redan tre finalklara. Mäkelä, Topi Raitanen och nu senast Pulli.

Han hittade tillbaka till storformen i grevens tid.

– Det är helt fantastiskt. Jag måste leva i stunden och njuta av det här. Jag visste att det skulle bli tufft med en finalplats och att jag pressad att prestera, säger han till Yle.

Den Jämsäbördige hopparen inledde 7,71 – och hade 15 centimeter kvar att knipa på plankan. En lovande start med andra ord, men ansatsen var inte klockren. 

Kristian Pulli hoppar längd i OS-kvalet.
Bildtext Kristian Pulli träffade rätt i Tokyo.

Han joggade och mätte mellan hoppen. Hoppade jämfota för att hålla upp värmen. Sen hittade han rätt. Det andra försöket snuddade vi åttametersgränsen: 7,96.

– Det första hoppet var trevande, i det andra fick jag ut effekten, även om hoppet var halvförsiktigt. Jag måste vara nöjd med resultatet, säger han.

Pulli stod för säsongens bästa utomhushopp då det betydde som mest. Han kostade på sig ett litet leende efter det sista hoppet – röd flagg – för han trodde antagligen att finalplatsen var kirrad. Trodde.

För i den sista omgången presterade många på topp. Det blev en nagelbitare och Pulli gick vidare som 12:e och sista man, med en centimeter ner till Emiliano Lasa från Uruguay.

Hittade formen i grevens tid

Efter bomben i Esbo i fjol, då Pulli satte nytt finländskt rekord med ett hopp på 8,27, har han haft problem med jämnheten i insatserna. 

Maxnivån är hög: Han hoppade 8,24 i hall-EM och tog den första blåvita medaljen inomhus på över 20.

Det var ett jättehopp som varslade om stordåd i Tokyo – men sedan dök resultatnivån oroväckande. 

Inför längdkvalet hade den Jämsäbördige hopparen inte spräckt åtta meter utomhus i tävling i år. Sommarens längsta godkända hopp mätte 7,88 och berättigade till 114:e plats på världsrankningen. Han visste orsaken till kräftgången: För mycket gas i botten, för lite vila. 

Statistikläget spelar ingen roll i finalen, allt kan hända

― Kristian Pulli
Programmet är inte längre tillgängligt
Kristian Pullis tre kvalhopp
Kristian Pullis tre kvalhopp - Spela upp på Arenan

Men under det förberedande lägret i Saga började Pulli äntligen hitta rätt, med rekordlängder i träningspassen, med full ansats. 

Det var i grevens tid. Nu har han en final att se fram emot, klockan 4.40 på måndag morgon.

– Det är bara att nolla läget. Statistikläget spelar ingen roll i finalen, allt kan hända.

Han sparade sitt bästa hopp till finalen.

– Jag förväntade mig drygt åtta meter i dag, säger Pulli.

Åtta meter kan bära långt. Fyra hoppare spräckte den gränsen i kvalet. Bäst av alla var Juan Miguel Echevarria från Chile. Han hoppade 8,50 i den första omgången och behövde inte anstränga sig efter det.