Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världshälsoorganisationen WHO varnar för coronavarianten delta: "Spridningen hotar att omintetgöra de framsteg som hittills har gjorts i kampen mot pandemin"

Från 2021
WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesu
Bildtext Enligt WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus har smittofallen på de flesta håll i världen ökat med 80 procent under fyra veckor.
Bild: Fabrice Coffrini / EPA

Världshälsoorganisationen WHO uppmanar världen att göra allt för att stoppa spridningen av coronavirusets smittsamma deltavariant. I annat fall finns det en risk att det muterar ytterligare, till någonting ännu värre, varnar WHO.

Deltaviruset har nu konstaterats i 132 länder och territorier.

Enligt WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus har smittofallen på de flesta håll i världen ökat med 80 procent under fyra veckor.

Spridningen hotar att omintetgöra de framsteg som hittills har gjorts i kampen mot pandemin, sa Ghebreyesus i går.

WHO understryker att coronavaccinerna alltjämt verkar ge ett gott skydd mot coronasmitta.

Storbritannien rekommenderar att gravida tar coronavaccin: studie visar att deltavarianten ökar risken för allvarlig sjukdom hos gravida

I Storbritannien har vårdpersonal uppmanat gravida kvinnor att ta coronavaccinet efter att en studie visat att deltavarianten ökar risken för allvarliga kranskärlssymtom hos gravida kvinnor.

Enligt en undersökning i maj vägrade nästan 60 procent av gravida brittiska kvinnor ta coronavaccinet av rädsla för att skada sitt barn.

I England har Jacqueline Dunkley-Bent, chef för mödravården på det brittiska hälsovårdssystemet NHS, instruerat barnmorskor att uppmuntra blivande kvinnor att skydda sig själva och sina barn.

Ojämnt fördelade vaccindoser kan skapa problem för fattiga länder då deltavarianten sprids ytterligare.

– Hittills har omkring fyra miljarder vaccindoser getts i världen. Om de doserna fördelats jämnt så hade vi mer eller mindre fått två sprutor i armen på alla de som löper högst risk för allvarlig sjukdom, säger Bruce Aylward, som ansvarar för vaccinprogrammet Covax på WHO på en pressträff enligt omni.

– I stället kommer de fattigare länderna att få betala ett helt annat pris när deltavarianten står framför dem.

Den smittosamma deltavarianten av coronaviruset skapar problem i Kina

Kinesiska hälsovårdsmyndigheter meddelade i dag om nya fall i sju olika regioner, bland dem huvudstaden Peking.

Smittkedjorna fick enligt myndigheterna sin början i storstaden Nanjiang och ska vara de mest omfattande sedan det ursprungliga utbrottet i Wuhan i slutet av 2019.

Det är hittills endast fråga om drygt 50 fall, men siffran är den högsta på flera månader.

Myndigheterna har svarat med masstestning och hårda restriktioner i flera regioner.

Källor: AFP, Reuters, STT, Omni