Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibanstyrkor angriper flera viktiga städer i Afghanistan - Kandahar och Lashkar Gah uppges vara nära att falla

Från 2021
Två beväpnade afghanska milismän. I bakgrunden syns en mur och ett hus.
Bildtext Milismän som mobiliserats av krigsherren Ismail Khan vaktar en vägspärr i utkanten av staden Herat.
Bild: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Striderna i Afghanistan har eskalerat ytterligare under de senaste dagarna. Tunga strider pågår nu kring tre storstäder efter att talibanrebellerna inlett en ny fas sin offensiv mot Afghanistans vacklande regeringsstyrkor. Samtidigt blir läget för civilbefolkningen allt mer kritiskt.

Om talibanerna lyckas inta städerna kommer det sannolikt att leda till massflykt och en humanitär kris i Afghanistan. Tusentals civila befinner sig redan nu på flykt undan talibanerna.

Biståndsorganisationer varnar för en storskalig kris under de kommande månaderna. Om striderna fortsätter kommer det att leda till överfulla flyktingläger och livsmedelsbrist.

Talibanstyrkor har under det senaste dygnet lyckats avancera in i delar av städerna Herat, Lashkar Gah och Kandahar.

Talibanerna kontrollerar sedan tidigare merparten av den afghanska landsbygden och rörelsen har avancerat kraftigt i takt med USA:s tillbakadragande. Afghanistans större städer har däremot hittills varit utanför talibanernas kontroll.

En gammal man sitter marken insvept i en sjal.
Bildtext Hundratals civila har flytt från landsbygden till Kandahar för undkomma striderna och talibanerna. Nu är staden belägrad och nära att falla.
Bild: EPA-EFE/M. SADIQ

Striderna i Kandahar beskrivs som de värsta i staden på 20 år. En parlamentsledamot från staden uppger till BBC att staden riskerar att falla.

Gul Ahmed Kamin säger till BBC att läget i staden förvärras för varje timme som går. Han varnar också för att regeringen kommer att förlora stora delar av södra Afghanistan om Kandahar erövras av talibanerna.

Hundratals civila rapporteras ha skadats i striderna i och kring Kandahar under den senaste veckan.

Inga förstärkningar

I Afghanistans tredje största stad Herat pågår strider mellan talibaner och milisstyrkor som mobiliserats av den lokala krigsherren Ismail Khan.

En prickskytt tillsammans en annan soldat.
Bildtext Den afghanska militären har inte lyckats skicka försträkningar till Herat på flera dagar.
Bild: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Enligt flera källor har talibanerna tagit sig in i stadens södra delar och tunga strider pågår bland annat kring stadens flygplats. Herat är helt omgiven av talibankontrollerade områden och flygplatsen utgör därför en livlina för de belägrade försvararna.


Khan, 75, är en veteran från gerillakriget mot sovjetstyrkorna på 80-talet och han har fortfarande kapacitet att mobilisera stora styrkor. Däremot verkar den afghanska militärens möjlighet att påverka utgången i Herat vara liten. Khan klagade på lördagen över att hans styrkor varken fått ammunition eller förstärkningar från regeringen i Kabul på flera dagar.

Oklart läge i Lashkar Gah

I provinsen Helmands huvudstad Lashkar Gah har talibanerna tagit sig in i centrum. Enligt obekräftade uppgifter belägras guvernörens palats i staden nu av islamisterna.

‒ Sedan torsdagsmorgonen har talibanerna angripit Lashkar Gah från flera riktningar, uppger en anonym regeringskälla till Reuters.

Hundratals familjer har flytt staden och resten söker skydd i sin hem.

FN slog tidigare i veckan larm om att antalet civila offer från striderna i Afghanistan stigit kraftigt under de senaste veckorna. Talibanerna rapporteras också ha avrättat poliser och tjänstemän som arbetat för centralregeringen.

Källor: Reuters, AFP, BBC, Tolo News