Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter kylig start på sommaren smälter isen på Grönland nu snabbt – flera miljarder ton is blev till vatten på ett dygn

Från 2021
Isflak eller isberg i havet framför en delvis snötäckt klippa eller ett berg. Östra Grönland den 15 augusti 2019.
Bildtext Sedan år 2000 har Grönlandsisen krympt snabbare än tidigare. (Arkivbild från augusti 2019)
Bild: AFP / Lehtikuva

En värmebölja har orsakat massiv issmältning på Grönland. På onsdagen smälte 22 miljarder ton is på en och samma dag. Den danska webbtjänsten Polar Portal, där danska forskningsinstitut presenterar data om bland annat Grönlandsisen, kallar händelsen en massiv avsmältningshändelse.

Det har varit mer än 10 grader över den normala temperaturen för årstiden, säger danska forskare. På flygplatsen Nerlerit Inaat var det på torsdagen 23,4 grader varmt vilket är den högsta uppmätta temperaturen för platsen.

Isen smälte på onsdagen en större yta av Grönland än 2019, men då var mängden is som smälte större, säger Polar Portal. Större avsmältning på en dag noterades också 2012.

Av den is som smälte på onsdagen hamnade 12 miljarder ton i havet, medan 10 miljarder ton absorberades av snötäcket där vattnet kan frysa på nytt, säger klimatforskaren Xavier Fettweis, vid universitetet i Liège i Belgien.

En isbjörn på ett snötäckt isberg utanför nordöstra Grönland den 1 juli 2021..
Bildtext En isbjörn på ett snötäckt isberg utanför nordöstra Grönland den 1 juli 2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sedan år 2000 har Grönlandsisen krympt snabbare än tidigare. 

Enligt en europeisk studie som publicerades i januari skulle havsnivån stiga mellan 10 och 18 centimeter fram till 2100 om Grönlandsisen fortsätter att smälta i samma takt som för närvarande.

Början av sommaren 2021 var rätt kylig på Grönland vilket resulterade i att issmältningen är inom normala ramar. Smältperioden pågår från juni till början av september.

Källor: AFP, Reuters