Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Silja Kosonen drygt en meter från final, Krista Tervo bommade totalt i släggkvalet: ”Det var allt eller inget – i dag blev det inget”

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Silja Kosonen spräckte 70-metersgränsen med sitt sista försök - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En 70-metersbåge – men ändå var Silja Kosonen besviken. 18-åringen kom drygt en meter från att ta sig till final i sin stortävlingsdebut på seniornivå. Krista Tervo fick däremot inte ens ett resultat.

Silja Kosonen gestikulerade uppgivet innan släggan ens hunnit landa. Kvalets sista kast hade inte alls lämnat hennes händer på det sätt hon hade hoppats på.

Men släggan flög ändå längre än den gjort i hennes två första försök. Kastet mätte 70,49 – som räckte till en 14:e plats i kvalet.

– Det grämer, medger en uppenbart nedstämd Kosonen i Yles tv-intervju efteråt.

– Men samtidigt krävdes det nästan ett personligt rekord för att avancera. Och jag fick tre bra resultat. Nog måste jag väl vara nöjd, fortsätter hon.

”Vansinnigt hett”

71,68 var resultatet som gav tolfteplatsen i kvalet. Kosonen har kastat bättre än så tre gånger i sin karriär.

En av gångerna var mitt i en snöyra. På söndagen visade termometern 36 grader i Tokyo.

– Det är ju inte direkt som i Finland. Det är vansinnigt hett. Men teamet hade sett till att det fanns sätt att kyla av mig. Jag kunde hålla mig sval, säger Kosonen.

– Och visst är det ju fint att vara här. Även om det inte är någon publik på läktaren. Otroligt fint.

Härnäst väntar U20-VM i friidrott i Nairobi, som kör igång den 17 augusti. Om Kosonen var en utmanare i OS-kvalet hör hon till juniortävlingarnas absoluta förhandsfavoriter.

– Det här resultatet ger mig självklart självförtroende dit. Att få till ett så här bra resultat här talar för att jag kan lyckas där också. Nog är ju 70 meter ändå ganska tufft, kan Kosonen erkänna till slut.

Tervo chansade och kammade noll

Krista Tervo hade inte en lika imponerande resultatrad. Tvärtom blev hon utan resultat över huvudtaget.

Det första kastet var ungefär 67 meter långt, men hamnade utanför sektorn. De två sista flög i skyddsnätet.

– Det var allt eller inget, berättar Tervo efteråt.

– Klart det känns surt, men jag fick ändå vara med. Jag bestämde mig för att köra för fullt och se om det blir till något. Man vinner inte något på att hålla tillbaka, förklarar hon.

Programmet är inte längre tillgängligt
Krista Tervo missade totalt i släggkvalet, ut med tre raka kryss - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Men tekniken strulade.

– Helt som den gjort hela sommaren. Jag fick inte iväg kastet tillräckligt vasst. Men, jag försöker se positivt på det hela. Det var en erfarenhet också. Jag reser mig från det här. Det kommer ännu att gå vägen, säger Tervo.

Världsrekordsinnehavaren Anita Wlodarczyk var kvalets etta med sitt kast på 76,99. Världsettan DeAnna Price kom inte över kvalgränsen, men tog sig ändå till final med 72,55.

Diskussion om artikeln