Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kuosmanen fullständigt överkörd i debuten – får ändå brottas om en plats i bronsmatchen: ”Jag kom inte hit för att gå lätta matcher”

Från 2021
Uppdaterad 01.08.2021 13:28.
Programmet är inte längre tillgängligt
Elias Kuosmanen åkte på en klar förlust i sin första OS-match - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Elias Kuosmanen var tvungen att gå upp i vikt för att komma till OS. I debuten ställdes han mot stentufft motstånd – och förlorade. Trots en förlust får han fortsätta kämpa om medaljer.

– Förkrossande, summerar Elias Kuosmanen själv för Yle efter sin match mot georgiska Iakobi Kajaia.

Det stod 0–9 på tavlan då Kajaia fick Kuosmanen på rygg och avgjorde matchen. Visst var det klart att Kajaia skulle vara förhandsfavorit, men insatsen på söndagen var ändå oerhört imponerande.

– Det var storebror mot lillebror. Jag hade ingen chans. Det gick undan från start, analyserar Kuosmanen ärligt.

– Men jag visste att motståndet skulle vara tufft. Så klart kunde lottningen ha varit lättare, men jag kom hit för att mäta mig mot de bästa i tungvikt och man får tydligen som man vill. Jag kom inte hit för att gå lätta matcher, fortsätter han.

Domaren var inte heller på Kuosmanens sida. Georgiern var väntat nog passiv i början, men ändå var det finländaren som hamnade ner på mattan först. Efter det var det kört.

– På basis av det jag hörde av domaren och tränaren så hann jag tro att han skulle tvingas ner först. Det var också min plan, jag försökte vara aktiv just därför. Men det går inte att bortförklara, säger Kuosmanen.

Behöver en georgisk seger till

Men förlusten innebar inte automatiskt att Kuosmanens turnering var över.

Då Kajaia på söndagseftermiddagen tog sig till final stod det nämligen klart att de brottare han slagit under turneringens gång får fortsätta att kämpa om bronset.

Efter sin förlust kommenterade Kuosmanen läget så här.

– Vi håller tummarna för att han ska gå till final. Jag är redo för fler matcher, sa Kuosmanen som tidigare i intervjun hann avslöja att han skadade armbågen i matchen mot Kajaia. Men den skadan ska inte störa. Eller närmare bestämt tänker han inte tillåta den att störa.

– Jag brottas alldeles garanterat, även om armen skulle falla av, säger Kuosmanen självsäkert.

Artikeln uppdaterad söndagen den 1 augusti klockan 13.28 efter att det blivit klart att Kuosmanen får fortsätta.

Diskussion om artikeln