Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Veterinärbrist i Österbotten, rädsla bland afghanska kvinnor och Matti Mattssons väg till finalloppet

En kvinnlig veterinär sitter i sitt mottagningsrum på veterinärkliniken.
Bildtext Veterinären Marina Hultholm berättar om ett ohållbart läge där veterinärer och klinikpersonalen inte räcker till för alla patienter.

God söndag! Här kommer några lästips för veckoslutet.

Matti Mattson berättar om vägen till osannolika finalloppet

Senast Matti Mattsson förbättrade sitt personliga rekord lika mycket var han tonåring, för åtta år sedan. Nu knep han en hel sekund – i en förmiddagssimning, och det i OS-finalen. Inte undra på att bronsmedaljören i intervjuzonen hade svårt att förstå vad han lyckats med. Och utan coronapandemin hade det inte varit möjligt.

Matti Mattsson med medalj i Tokyo.
Bildtext Matti Mattsson öppnade Finlands medaljkonto i OS.

Är du en landkrabba eller en sjöbjörn? Testa hur bra du känner till ord som används i båtar

Språkpodden Näst sista ordet är tillbaka med nya avsnitt. Säsongen inleds med ett avsnitt om konstiga ord och uttryck som används i båtar och ute till havs. Hur bra koll har du på det mycket speciella fackspråket som används i båtar? Gör vårt test, lär dig nya ord och imponera på dina vänner följande gång du blir inbjuden till en seglats.

Ilmakuva Leton venesataman veneistä.
Bildtext De ord som används i en båt är ofta obegripliga för en landkrabba.

Veterinärerna jobbar och sliter men är ändå för få

Det råder veterinärbrist i Österbotten. Både kommunala och privata veterinärer är så fullbokade att de inte kan ta emot alla patienter som behöver hjälp – något som väcker oro hos djurägare. Från veterinärmedicinska fakulteten säger man att man är medveten om veterinärbristen.

Eläinlääkäri skannaa sirua rauhoitetulta kissalta.
Bildtext Långa arbetsdagar, sjukskrivningar och arga djurägare tär på den psykiska hälsan.

Plötsligt är Sverige bäst i coronaklassen – men skenet kan bedra

Sveriges lugna coronaläge kunde göra Mika Salminen och kollegerna vid Institutet för hälsa och välfärd avundsjuka. Men skenet kan bedra, enligt svensk professor.

Officiellt ser statistiken bra ut, men det är möjligt att smittspridningen är mer omfattande än vad statistiken visar. Det säger Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.

– Vi har mer smitta i Sverige än vad det ser ut som, säger Elgh.

Människor sitter i Ivar Los Park i Stockholm. En vy över staden syns vid vattnet.
Bildtext I Sverige är det få som använder munskydd, ändå är fallen färre än i Finland.

Rädslan bland kvinnor i Afghanistan växer

I Afghanistan växer rädslan när talibanerna under de senaste veckorna tagit över en allt större del av Afghanistan. I maj och juni dödades 783 civila i landet, enligt en färsk FN-rapport. Nu kommer också rapporter om att kvinnor flyr undan talibanerna i rädslan för att tvingas leva som talibankrigares fruar.

Två kvinnor går på en gata i Kabul bredvid en väggmålning med två kvinnor.
Bildtext Städer som Kabul, där bilden är tagen, kontrolleras i nuläget av den afghanska regeringens styrkor, men talibanerna har tagit över väldigt stora delar av Afghanistan i sommar.