Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tårarna flödade när Tenkanen avslutade karriären med ännu en femteplats: "På den här nivån är det över och därför är känslorna på ytan"

Från 2021
Tuula Tenkanen seglar i sin båt med Finlands flagga och namnet på seglet.
Bildtext Tuula Tenkanen lyckades inte klättra upp på en pallplats efter den sista starten i laser radial, men förbättrade sin placering och slutade femma i OS.
Bild: Lehtikuva

Tuula Tenkanen kunde inte hålla tillbaka tårarna efter att ha avslutat OS-seglingarna i Tokyo. Men gråten berodde inte på att medaljförhoppningarna byttes ut mot en femte plats utan på att den långa karriären som toppseglare nu tog slut. Känslan var vemod, inte sorg.

Det blev ett värdigt slut.

Ett medaljrace i OS med perfekta yttre förutsättningar.

Temperaturen i luften var en bit över 30 grader och det var smått outhärdligt på land i hamnen i Enoshima, 80 minuters bussfärd från centrala Tokyo.

Ute till havs var det betydligt skönare med en lämplig bris för seglarna, även om mediebåten gungade så friskt att Yle Sportens utsände i vågorna var på vippen att bli sjösjuk.

Tuula Tenkanens medaljdröm levde när den sista starten i Laser radial inleddes och de tio finalbåtarna for i väg. Och vid det första rundningsmärket hade hon faktiskt klättrat upp till bronsplats i sammandraget.

Men sedan gjorde hon ett olyckligt vägval och medaljchansen var borta. Tenkanen blev fyra i det avslutande medaljracet och klättrade till en femte plats totalt. Samma placering som i OS i Rio de Janeiro för fem år sedan för Esbo Segelförenings stolthet.

Bästa regattan sen senaste OS

Och under tiden som seglarna efter målgång snabbt tagit sig i land, klivit ur sina båtar och tagit itu med raden av mikrofoner hann det sjunka in: Det är över nu.

– Det här var mitt bästa stortävlingsresultat sedan senaste OS. I huvudsak seglade jag bra i veckan, sammanfattar Tenkanen för Yle Sporten.

Finns det nånting som irriterar i efterhand? Nånstans där poängen som skilde dig från medalj hade gått att plocka?

– Min målsättning var att segla en jämn vecka, men jag gjorde två alltför dåliga starter. I åtminstone en av dem borde jag ha seglat bättre, men jag skulle inte säga att det är något speciellt som irriterar. Det kan man inte ändra på längre, jag är rätt lycklig över det här.

Jag tänkte just fråga, är du mer nöjd eller besviken?

– Mer är jag nöjd, säger Tenkanen och tystnar samtidigt som ögonen fylls av tårar.

Efter att ha samlat sig ett tag fortsätter hon med darrande stämma.

– Segling kommer jag aldrig att sluta med, men på den här nivån är det över och det gör att känslorna nu är på ytan. 

Dueller med Multala

Tuula Tenkanen blev känd för den finländska OS-publiken när hon i kvalet till Peking 2008 snuvade medaljhoppet Sari Multala på biljetten till Kina. Förbundet höll fast vid sina uppsatta regler, den 18 år gamla Tenkanen fick åka och slutade 22:a i den olympiska debuten.

Fyra år senare var det Multalas tur att avsluta sin karriär i OS i London, men sedan dess har Tenkanen varit Finlands etta i Laser radial, med bland annat ett VM-silver och två EM-brons i prisskåpet. 

Att hon under sista seglingen i Tokyo klättrade två pinnhål i den slutliga resultatlistan betyder förresten att Tuula Tenkanen och Sari Multala fascinerande nog avslutar sina karriärer med identisk olympisk framgång. Tre gånger var har de varit med, som bäst har de slutat femma i OS – två gånger var.

Tuula Tenkanen skrattar i sin segelbåt efter avslutad tävling.
Bildtext Tuula Tenkanen kan kosta på sig ett leende till sjöss minuter efter att hon avslutat den aktiva karriären.
Bild: Lehtikuva

Precis som för Multala tidigare fanns det denna gång bud på bättre för Tenkanen som låg tvåa totalt efter åtta seglingar. Men en svag fredag blev i praktiken ödesdiger för medaljchansen, och en fin insats i medaljracet räckte inte till pallen.

– Förhållandena var fina. Jag tycker om såna här vågor. Seglingen var händelserik. Ibland gick det bra, sen gick det sämre och sen bra igen. Det var en spännande tävling, sammanfattar Tenkanen i intervjuzonen efter karriärens sista medaljrace.

Suveränt svenskt dygn

Runt om henne gråts det av andra orsaker. Anne-Marie Rindom från Danmark höll för trycket efter en katastrofal näst sista dag och säkrade ett bejublat guld, som första danska kvinnliga OS-segrare i segling på 25 år. 

– Jag har jobbat så många år för den här regattan. Och mitt team har burit mig genom de senaste dagarna. Jag lyckades hålla mig cool och gav allt, sade Rindom på presskonferensen efteråt och avslöjade att hon aldrig varit på en presskonferens tidigare.

En seglare i röd väst och en seglade i gul väst ger varandra en high-five till havs.
Bildtext Tätduon i laser radial, Anne-Marie Rindom från Danmark och svenskan Josefin Olsson, gratulerar varandra efter den sista seglingen.
Bild: All Over Press

Bakom henne klättrade svenskan Josefin Olsson upp på silverplats. Sverige hade noll medaljer när lördagskvällen startade i Tokyo men sen blev det fyra medaljer på 18 timmar för den blågula truppen, med duon i herrarnas diskus, Sarah Sjöström i simningen och nu Olsson i segling.

– Jag är otroligt glad över att sluta tvåa. Det har varit en så tuff regatta med många olika förhållanden. Jag har varit så nervös och känt en sån press, säger Olsson som petade ner den väldigt missnöjda holländskan Marit Bouwmeester till bronsplats.

Hela medaljtrion fick på presskonferensen kollektivt frågan om vem som tänker vara med i Paris och tävla i OS om tre år. Svaret blev ett ja från Bouwmeester och två kansken från de övriga.

Tävlingens femma behöver inte fundera på sånt. Tuula Tenkanen har bestämt sig redan för ett tag sen. Nu är det över.

Diskussion om artikeln