Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljontals amerikaner riskerar att bli bostadslösa på söndagen – kongressen tog sommarsemester i stället för att förlänga det federala vräkningsstoppet

Från 2021
En person skuffar en köpkärra full av soppåsar med saker.
Bildtext Utan en förlängning av vräkningsstoppet riskernar miljontals amerikaner att bli hemlösa. Hyresgästerna i USA är skyldiga hyresvärdarna en total summa på 20 miljarder dollar. Det är cirka 17 miljarder euro.
Bild: Etienne Laurent / EPA

Månadsskiftet välkomnas inte av alla i USA. Miljontals amerikaner riskerar att bli hemlösa på i dag söndagen när ett federalt stopp för vräkningar löper ut.

Vräkningsstoppet infördes i september 2020 för att förhindra att människor blir hemlösa till följd av coronapandemin. Smittskyddsmyndigheten CDC hänvisade då till att högre hemlöshet skulle öka trångboddhet och smittrisken.

I torsdags vädjade president Joe Biden till kongressen att förlänga stoppet. Men representanthusets ledamöter gick på semester på fredagen – utan att behandla ärendet.

I sista minuten föreslog demokraterna samma dag att representanthuset enhälligt skulle anta en förlängning utan omröstning. Det blockades av republikanerna.

Som protest mot sina kollegors brist på agerande sov flera demokrater utanför Kapitolium natten mellan fredag och lördag. De är besvikna på ledamöterna i båda partierna.

Många av representanthusets ledamöter kritiserar Vita huset för att inte ha tagit upp problemet tidigare. Enligt en dom av Högsta domstolens i juni kan Vita huset inte påverka saken – det är kongressen som måste fatta beslutet.

Demonstranter marscherar på gatan. En bär en skylt där det står "Stoppa vräkningarna".
Bildtext Ungefär 20 miljoner amerikaner har blivit arbetslösa under coronapandemin. Nu är har ungefär hälften fått tillbaka jobbet. Bild från protester i Michigan i april 2020.
Bild: Jim West / Alamy / All Over Press

6,5 miljoner hushåll försenade med hyran

Exakt hur många amerikaner som riskerar vräkning är oklart. Enligt en undersökning gjord av Aspen Institute och Covid-19 Eviction Defense Project är fler än 15 miljoner personer i 6,5 miljoner hushåll sena med att betala hyran.

Hyresgästerna är skyldiga hyresvärdarna en total summa på 20 miljarder dollar. Det är cirka 17 miljarder euro.

USA:s kongress har tidigare i år klubbat igenom finansiella stöd för hyresgäster och -värdar. Men enligt landets finansdepartement hade bara tre av de 25 miljarder dollar som delats ut nått hushållen i juni.

Samtidigt kämpar många hyresvärdar med att betala lån, skatt och försäkring utan hyresinkomster.

Representanthusets talman Nancy Pelosi uppmanade i går på lördag myndigheterna att betala ut stöden så snabbt som möjligt.

Vissa delstater, som Kalifornien och New York har förlängt vräkningsstoppet på delstatsnivå.

CDC:s vräkningsstopp och andra liknande åtgärder har förhindrat ungefär 2,2 miljoner vräkningar sedan mars förra året, enligt forskaren Peter Hepburn vid Princeton University.

Källor: Reuters, AFP