Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Färdigseglat för finländarna – chefstränaren grämer sig över missad medalj men är ändå nöjd: "Vi lyckades i allt"

Från 2021
Ett gäng seglare lyfter upp Tuula Tenkanen.
Bildtext Tränaren Joakim Wilenius landslag hyllade Finlands bästa seglare Tuula Tenkanen efter att hon avslutat sin karriär samtidigt som de finländska insatserna tog slut i OS-regattan..
Bild: Lehtikuva

Å ena sidan: de finländska seglarna åker hem utan medalj. Å andra sidan: mycket mer än vad landslaget presterade går det inte att begära. Där kontentan när chefstränaren Joakim Wilenius sammanfattar OS-veckorna för Yle Sporten i Tokyo.

När Tokyobor vill ha en dag på stranden är chansen stor att de styr mot Enoshima. På denna halvö och lokala semesterparadis arrangeras den olympiska seglingen ännu i några dagar till.

Men för de finländska seglarna tog OS slut i dag. Yle Sporten träffar landslagstränaren Joakim Wilenius i småbåtshamnen i Enoshima nån timme efter att den olympiska regattan tagit slut för blåvit del.

– Vi var ute efter medalj. Vår målsättning var att ha två båtar som kan tävla om medalj, och det hade vi. Tyvärr blev vi utan medalj men Tuula var faktiskt inte så långt ifrån i dag, säger Wilenius och bjuder på följande kortsammanfattning:

– Jag är besviken över att det inte blev medalj, men jag tycker att vi lyckades i allt. 

Purjehduksen maajoukkuevalmentaja Joakim Wilenius Ribissään Lauttasaaren edustalla.
Bildtext Joakim Wilenius sammanfattar OS-regattan för Yle Sporten på plats i Enoshima.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Här Joakim Wilenius analys av samtliga finländska insatser efter avslutat OS.

Tuula Tenkanen, plats 5 i laser radial:

– Hon har ju hållit på väldigt länge, och har gjort ett nytt uppsving mot Tokyo och hon hade definitivt en chans på medalj. Det föll lite på nionde seglingen, det blev för mycket poäng där. Klassen har utvecklats, hon har gjort bra resultat för länge sen, men nu tagit fast täten på nytt och hade därför chansen.

Kaarle Tapper, plats 9 i laser:

– Just nu känns det för honom att det här blev lite tungt, med motgångar och annat. Men han är trots allt bara 25 och i segling är det inte mycket. Han har väldigt många egenskaper som kan göra honom till en vinnare så jag hoppas verkligen att han fortsätter.

Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen, plats 13 i nacra 17:

– Förberedelserna var kanske lite tunna. De har väldigt många bra egenskaper men också hål i kunskaperna och helheten för tillfället. Det här var en svår regatta så nu kom det fram, det som de inte riktigt har koll på ännu.

Tuuli Petäjä-Sirén, plats 14 i RS:X:

– Hennes resultat var ungefär som de varit på senare tid. Hon hade lite problem med armar som krampade i början i lättvinden, och så startade hon för dåligt mot slutet för att komma in i topp-10. Men långt ifrån det var hon ju inte.

OS-upplevelsen i Tokyo i stort:

– För oss seglare har det inte varit så annorlunda som för många andra. Vi har ju inte direkt publik som hurrar där bredvid på havet så den saken har inte förändrats. Mycket regler finns här, men om man jämför med Rio så handlade det då också mest bara om OS-byn och hamnen – och bussresan där emellan.

Diskussion om artikeln