Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt fynd i Sverige: Arkeolog hittade Ölands största fornborg

Från 2021
Fornborgsruiner.
Bildtext Ölands största fornborg, Sörby borg, är hittad. Borgen har varit lite av en myt för de många arkeologer som har sökt efter den. Illustrationsbild av Ismantorps fornborg på Öland.
Bild: Bob Gibbons / Alamy / All Over Press

Ölands största fornborg, Sörby borg, står omnämnd i en skrift från 1703. Efter det har varken dykt upp i text eller i verkliga livet. Nu har forskaren Jan-Henrik Fallgren hittat den, rapporterar SVT.

Sörby borg har varit lite av en myt för många arkeologer, eftersom texten där den nämns inte beskriver var den ligger.

Det verkar som om arkeologer har letat på fel ställe – fyndplatsen ligger tio kilometer från det som nu är Sörby. Marken där fornborgen ligger har hört till Sörby under 1700-talet.

Fyndet ligger på ett område som kallas Kvinnön. Det var en ö i Skedemosse, som var en av Skandinaviens viktigaste forntida offerplatser. Skedemosse började dikas ut för 400 år sedan.

– Det som är speciellt och spännande är att man kan se att här har det funnits en fornborg på en förmodligen helig ö i en helig sjö där man offrat till gudarna i nästan 2 000 år, säger Jan-Henrik Fallgren i en intervju med SVT.

Fallgren har stött på skepticism gällande sitt fynd. Men kritiken ebbade ut då han började undersöka området med markradar. Han hittade ett stort antal husgrunder längs muren, i mönster med andra fornborgar på Öland.

– Jag har fått en massa gratulationer från kollegor runt om i Sverige och Skandinavien – och världen faktiskt, säger han.

Källa: SVT, Skedemosse Gård

Diskussion om artikeln