Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandal i belarusiska OS-laget – sprinter fördes till flygplatsen mot sin vilja, fick polishjälp: "Tänker inte åka till hemlandet"

Uppdaterad 01.08.2021 22:38.

OS-dagen i Tokyo har varit dramatisk – också utanför tävlingsarenorna. Belarusiska sprintern Krystsina Timanovskaja blev utkastad från truppen före tävling efter att ha kritiserat lagledningen – men hon vägrade att hoppa på flyget till hemlandet.

Krystsina Timanovskaja blev i fredags fjärde i sitt heat på 100 meter med tiden 11,47. I morgon skulle det ha varit dags för kval på 200 meter, och på torsdagen var hon aktuell för 4x400 meter.

Stafettplatsen fick hon efter att två belarusiska löpare stoppats från spelen i sista stund efter att de inte hade tillräckligt med dopningstester i registret. Timanovskaja gick till attack mot Belarus olympiska kommitté på sociala medier efter strulet.

– Varför ska jag behöva betala för den här härvan? Om ni gör bort er med flickorna och deras dopningtest ... det spelar ingen roll! Varför ska jag lösa dessa problem? Och varför i hela helvete kommer det här till mig som andrahandsinfo? ska hon ha frågat sig på en Instagram-video som senare togs bort.

Det var för mycket för den sportsliga ledningen, som svarade med att sparka sprintern från truppen. På söndagen transporterades hon till Haneda-flygplatsen i Tokyo för hemfärd – mot sin egen vilja, menar idrottaren själv för Reuters.

Timanovskaja säger till nyhetsbyrån att hon hört från Belarus chefstränare att ordern kommit uppifrån.

– Jag har blivit pressad och man försöker föra ut mig från landet mot min vilja. Därför ber jag Internationella olympiska kommittén att ingripa, säger hon i ett klipp som sprider sig på sociala medier.

Vägrade hoppa på flyget

På flygplatsen sökte belarusiskan hjälp av lokal polis för att inte tvingas resa hem. IOK har svarat med att man utreder situationen.

Också Belarus olympiska kommitté har kommenterat situationen. Enligt dem har läkare konstaterat att Timanovskaja är i ett sådant "emotionellt och psykiskt tillstånd" som gör att det är bättre att skicka hem henne, än att låta henne tävla.

– Jag tänker inte återvända till Belarus, skriver Timanovskaja till Reuters.

Enligt journalisten Tadeusz Giczkan har belarusiskan förts vidare till den närmaste polisstationen. Samma källa uppger att löparen tänker söka asyl i Österrike.

Videokälla: Reuters