Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Antalet biljetter till Vasa Festival kan krympas – arrangören Tommi Mäki: "Vi vill att alla besökare ska känna sig trygga"

Från 2021
Tommi Mäki utanför Kuntsi i Vasa.
Bildtext Festivalarrangören Tommi Mäki säger att han vågar påstå att Vasa Festival är en av de tryggaste platser där man kan tillbringa sin tid nästa helg. Han är mån om att festivalen ska kunna ordnas tryggt.
Bild: Yle/Merja Siirilä

Under inkommande veckoslut väntas Vasa Festival locka minst 10 000 besökare till Inre hamnen i Vasa, kanske dubbelt så många. Försäljningen pågår fortfarande och biljetterna går åt, men arrangören Tommi Mäki uppger att man fortfarande funderar på att begränsa platserna något så att alla besökare kan känna sig trygga trots stigande coronasiffror.

- Lite över 10 000 biljetter är nu sålda, men jag tror att vi kunde uppnå vårt mål på totalt 20 000 besökare, säger Tommi Mäki som är arrangör för Vasa Festival som nu ordnas för sjätte gången.

Han är dock medveten om de kraftigt stigande coronasiffrorna i landet. Även i Österbotten ökar nu smittspridningen och Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta uppgav för Yle Österbotten på söndagen att det under rådande omständigheter är solklart att ett evenemang som Vasa Festival kommer att leda till nya fall av smitta. Kaukoranta avråder direkt från att besöka festivalen.

Tommi Mäki tillbakavisar Kaukorantas kritik och säger att man jobbar hårt för att göra festivalen trygg för alla besökare.

- Jag vågar påstå att Vasa Festival är en av de tryggaste platser där man kan tillbringa sin tid nästa helg. På ingen annan offentlig plats kommer ytorna att rengöras lika ofta och effektivt som hos oss, säger Mäki.

På festivalområdet kommer det att finnas över 5 000 sittplatser samt massvis med stationer för handtvätt och handdesinfektion, berättar Mäki. På området möblerar man även och skärmar av så att den som vill kan hålla säkerhetsavstånd till andra.

Bord och stolar på ett festivalområde.
Bildtext Så här såg det ut på Vasa Festival år 2020. I år kommer festivalen att ha över 5 000 sittplatser.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Mäki uppger att han talat i telefon med Kaukoranta under lördagen och att samtalet fördes i god anda. Vasa Festival har inte tagit emot några krav på att minska besökarantalet. På eget initiativ tar man sig ändå just nu en funderare kring den frågan, uppger Mäki.

- Vi överväger att minska antalet biljetter som är till salu, det är något som vi ska fatta beslut om under början av veckan. Vi vill skapa en luftig atmosfär så att de kunder som redan har köpt biljett känner sig trygga. Och vi vill förstås att alla besökare ska känna sig trygga.

Tackar publiken i Karleby

Mäki framhåller också att samtliga artister har bekräftat att de är på väg till Vasa Festival. Totalt är det närmare 300 musiker som kommer att uppträda på två olika scener under tre dagar från torsdag till lördag.

Festivalen har även en stor sysselsättande effekt. Tillsammans med Karleby vinfest som ägde rum under den gångna helgen, har det stor betydelse enligt Mäki.

- Jag har räknat ut att de här två festivalerna tillsammans ger jobb åt 2500 personer, i en bransch där många länge varit arbetslösa.

Vasa festival 2019
Bildtext Tommi Mäki tycker att det är viktigt att samhället öppnas upp igen, och skulle gärna se ett coronapass tas i bruk så att evenemang kunde ordnas tryggt i höst och vinter.
Bild: Vaasa festival

Karleby vinfest organiserades för första gången och blev en publiksuccé. Målet var ställt på 10 000 besökare, det överträffade man med drygt hundra personer. Den nya Evenemangsparken i Karleby fungerade utmärkt enligt Mäki och han ser fram emot att upprepa festivalen där nästa år.

Mäki anser också att publiken i Karleby betedde sig sällsynt väl och hoppas se samma slags hänsyn på Vasa Festival.

- Jag vill verkligen tacka publiken i Karleby som betedde sig exemplariskt. Även om det inte är något krav så höll många säkerhetsavstånd till andra och man såg en stor respekt och hänsyn mellan människorna på plats, säger Mäki.

Mäki hör till dem som gärna skulle se att någon form av coronapass skulle bli tillgängligt för de finländare som är fullt vaccinerade. På så vis kunde många evenemang under den kommande hösten och vintern ordnas tryggt.

- Jag är av den åsikten att vi måste våga börja öppna upp vårt samhälle igen. Då allt fler är vaccinerade innebär viruset inte längre någon livsfara. Då måste vi tänka på att få de ekonomiska hjulen att snurra också. Det vill jag bidra till.

Diskussion om artikeln