Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bättre går det inte att toppa formen – tre lopp och tre finländska rekord för Sara Kuivisto: “Den joggningen kändes ingenstans”

Från 2021
Uppdaterad 02.08.2021 04:42.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kuivisto gjorde det igen - tredje finländska rekordet gav semifinalplats - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Smaka på det här: En finländsk medeldistansare gick hur lätt som helst vidare från försöksheaten i OS. Sara Kuivisto har prickat in en otrolig toppform till Tokyo och efter ännu ett finländskt rekord var känslan mest att det går att löpa betydligt fortare.

Sällan, om någonsin, har man sett en finländsk friidrottare med sånt sprudlande självförtroende i intervjuzonen som Borgå Akilles Sara Kuivisto efter försöksheaten på 1500 meter.

Två finländska rekord på 800 meter i Tokyo hade lyft in löparen i det totala flowtillståndet, där precis allt känns möjligt.

På den längre distansen fortsatte rekordslakten direkt. Kuivisto tog sig vidare till semifinal genom att sluta fyra i sitt heat. Tiden 4.04,10 är nytt finländskt rekord med en bit över en sekund.

– Jag är förvånad över att vi löpte så fort. Det kändes ingenstans. Som joggning, säger en sprudlande Kuivisto till ‘Yle efter rekordloppet.

– Taktiskt var det ett perfekt lopp, en full tia. Inget som kan förbättras, säger Kuivisto.

Rasande snabbt sista varv

Det mest fascinerande med avancemanget var hur lätt det såg ut att komma på den tomma men stiliga Olympiastadion i Tokyo.

Kuivisto fick exakt det upplägg hon ville ha, med en hyfsat lugn start i lagom tempo. Sista 600 gick det sedan undan.

När klockan klämtade för det sista varvet låg Kuivisto på gränsen till att vara bland de sex bästa som gick vidare, och såg dessutom ut att sitta fast på innerbanan. 

Ingen fara. Ingen fara alls.

– Jag var hela tiden väldigt lugn. Jag visste att jag inte skulle ha några problem med de här flickorna om det skulle bli en spurtuppgörelse. Min snabbhet är säkert bland de tre bästa i heatet, säger Kuivisto, lika självsäker i intervjuzonen som på löpbanan.

Och på frågan om det inte varit slitsamt med två rekordlopp på 800 meter följt av ett sent dopningstest och hela OS-rumban kom svaret snabbt och med ett skratt.

– Så lätt kan man inte bli trött. Jag hade gott med tid att läsa Kalle Anka.

"Förlåt för väckningen"

I mål efter rekordloppet kramade Kuivisto länge om Kristiina Mäki som hon många gånger gått hårda kamper mot i FM. I OS tävlar Mäki för Tjeckien, och också hon gick vidare, som sexa i heatet på ett nytt personligt rekord med bred marginal.

Sara Kuivisto och Kristiina Mäki kramar om varandra.
Bildtext Sara Kuivisto och Kristiina Mäki löpte varsitt personligt rekord i försöksheatet på 1500 meter.
Bild: All Over Press

Och också Sara Kuivisto vet att den egna rekordförbättringen kunde varit ännu större.

– Jag tar ett lopp i taget, men vet att jag har potential att sänka ännu mer. Starten kan gå mycket fortare, det klarar jag av, säger Kuivisto till Yle.

– Det kändes så otroligt bra på uppvärmningsbanan. De brittiska tränarna kom och gratulerade mig för bra lopp. Det gav en så bra känsla, att veta att jag hör till det här gänget.

Bättre går det inte att toppa formen. Sundare självförtroende är omöjligt att ha..

– Förlåt finländska folket för att jag väckte er, säger Kuivisto och springer vidare i intervjuzonen.

Goda nyheter för vänner av Sara Kuivisto och nattsömn. Semifinalen löps i kvällspasset på onsdag, klockan 13 finländsk tid. Och bara en dåre skulle satsa på något annat än ännu ett finländskt rekord.

Diskussion om artikeln