Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Ett tredje finskt rekord för Kuivisto i Tokyo – och fyra andra nyheter att ha koll på

Sara Kuivisto och Kristiina Mäki kramar om varandra.
Bildtext Sara Kuivisto och Kristiina Mäki (som tävlar för Tjeckien i OS) löpte varsitt personligt rekord i försöksheatet på 1500 meter.

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Vibriobakterier oroar – läkare: "Om man inte hör till riskgruppen ska man inte sluta simma i havet"

Vibriobakterierna har orsakat huvudbry för simmare under den heta sommaren och flera har avstått från att ta ett dopp i det blå då man varit osäker om riskerna. Yle Åboland talade med Kaisu Rantakokko-Jalava, chef för ansvarsområdet klinisk mikrobiologi vid ÅUCS för att få svar på hur farlig bakterien egentligen är.

Mies hyppää laiturilta veteen.
Bildtext Vibriobakterier gynnas av vatten med hög salthalt och ifall temperaturen stiger över 20 grader.

Vibriobakterier finns i våra vatten varje sommar, men det är mängden som avgör. Det som gör situationen avvikande är att personer blivit allvarligt sjuka. Bakterien gynnas av vatten med hög salthalt och ifall temperaturen stiger över 20 grader. Mängden bakterier varierar från dag till dag i vattenområden, vilket gör det omöjligt att säkert veta om bakterierna har hittat till badstranden eller vattnet vid stugan.

Enligt Rantakokko-Jalava är det inte någon stor risk att bli smittad om man till grunden är frisk och inte har några sår.

– Om man inte tillhör riskgruppen ska man inte sluta simma och njuta av havet, försäkrar Rantakokko-Jalava.

Fler lediga jobb än på femton år

I slutet av juni fanns det över 64 500 lediga arbetsplatser i Finland, enligt Arbets- och näringsministeriet. Det är den högst siffran den tiden på året sedan 2006, alltså innan finanskrisen. Också i april och maj sattes likadana rekord.

I en del branscher råder till och med brist på arbetskraft. Rekryteringsföretaget Staffpoints ekonomichef Timo Leinonen säger att efterfrågan på arbetskraft började stiga redan i våras, då servicebranschens coronarestriktioner började hävas.

Stadsfullmäktige inleder sitt jobb i Helsingfors

I Helsingfors inleder det nya stadsfullmäktige sitt arbete i dag.

Vid sitt första möte väljer stadsfullmäktige ny borgmästare. Valet torde falla på Juhana Vartiainen från Samlingspartiet.

Vidare väljs stadsfullmäktiges ordförande och vice ordförande, ny stadsstyrelse, stadsstyrelsens sektioner samt medlemmar i nämnderna.

Stadsfullmäktiges möte hålls elektroniskt. En del av ledamöterna är på plats i stadshuset, andra deltar på distans.

Helsingfors stadsfullmäktige har 85 ledamöter. Samlingspartiet är störst med 23 mandat. Därnäst kommer de gröna med 18 mandat.

Tre lopp och tre finländska rekord för Sara Kuivisto

Tredje starten i OS resulterade i det tredje finländska rekordet för Sara Kuivisto. Den starka spurten gav Kuivisto en fjärdeplats i heatet på 1 500 meter och ett präktigt nytt finländskt rekord. Kuivistos tid var 4.04,10 som är över sekunden snabbare än den tid hon sprang i Vasa för en dryg månad sedan.

– Det överraskade lite att det gick så snabbt, men det kändes ingenstans. Jag var otroligt lugn och kände mig aldrig stressad. Jag litade på min spurt och det lönades, säger Kuivisto om sitt lopp.

Så här såg det ut när Sara Kuivisto slog finländskt rekord och gick till OS-semifinal på 1 500 meter:

Programmet är inte längre tillgängligt
Kuivisto gjorde det igen - tredje finländska rekordet gav semifinalplats
Kuivisto gjorde det igen - tredje finländska rekordet gav semifinalplats - Spela upp på Arenan

Följ vår direktrapportering om händelserna i Tokyo här.

Dagens sommarpratare är sexualterapeuten Anna-Kolster Weckström

På pappret borde Anna Kolster-Weckström vara proffs på relationer. Ändå slutade hennes första äktenskap i skilsmässa och livet i bonusfamilj visade sig vara mycket svårare än hon trodde.

I sitt sommarprat berättar Kolster-Weckström om sin skilsmässa, livet i bonusfamilj och den klientgrupp hon skulle hålla sig långt ifrån – pedofilerna.

Sexualterapeuten Anna Kolster-Weckström om uppbrott, livet i bonusfamilj och pedofiler
Sexualterapeuten Anna Kolster-Weckström om uppbrott, livet i bonusfamilj och pedofiler - Spela upp på Arenan

Väder

Vädret är ostadigt i en stor del av landet. Regn väntas i landets östra delar på kvällen.

I landets södra och mellersta delar samt i Norra Österbotten och Kajanaland är det halvklart till mulet och regn- och åskskurar kan förekomma på många håll, i söder är det ändå mest uppehåll. I Lappland är det uppehåll i väster och annars halvklart, på eftermiddagen är det uppehåll också i öster.

Temperaturen ligger mellan 12 och 21 grader.