Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den här gången var Pulli förlorare i spelet om centimetrarna: “Fick inte det bästa ur mig”

Kristian Pulli landar i längdhoppsgropen.
Bildtext Kristian Pulli fick inte till något perfekt längdhopp i OS-finalen och fick nöja sig med en nionde plats.

I förrgår gick Kristian Pulli till längdfinal som sista man, med en centimeters marginal. I finalen gick det tvärtom. Finländaren blev första man som missade de tre sista omgångarna: nia i tävlingen på 792 och tre centimeter från att få hoppa vidare. 

I OS i Tokyo är friidrottsfinalerna utspridda över tävlingsprogrammet. Alla guldkamper arrangeras inte i kvällspassen, utan det finns finfina finaler också på förmiddagen.

Herrarnas längd var en sån. Och tidig väckning för att hoppa OS-final var tydligen inget som passade Kristian Pulli.

– Jag kände mig inte på topp, jag fick inte det bästa ur mig, sammanfattar Pulli för Yles intervjumikrofon efter att ha slutat nia i finalen på 792.

Fyra centimeter kortare än i kvalet och tre centimeter från att vara åtta efter tre omgångar och få hoppa vidare..

– Det fanns mer i kroppen, men jag fick inte ut det i längder. Man har tre försök på sig, säger Pulli.

Och att det skulle ha varit morgontävlingen som ställde till det för Pulli ville han inte helt och hållet gå med på.

– Jo, och nej. Vi har vetat länge att det var en sån här tävling. Alla var lite sämre och det erbjöds en plats bland de åtta. Men det hängde på mig själv.

– Det var slutet på ansatsen som inte stämde, jag fick inte till bra avstamp, förklarar Pulli efter en jämn serie som också bjöd på hopp på 788 och 785.

Övertramp sabbade svensk medalj

I de tre sista omgångarna hade sedan finalhopparna vaknat till ordentligt och nivån höjdes. Medaljkampen blev väldigt dramatisk.

Svensken Thobias Montler fick i sista omgången till ett hopp som var tillräckligt långt för att föra upp honom på pallen, men ett knappt övertramp gjorde att hoppet aldrig mättes och Montler fick nöja sig med sjunde plats.

Miltiadis Tentoglou från Grekland hade däremot marginalerna på sin sida.

En perfekt plankträff i sista hoppet gav resultatet 841, vilket räckte till guld, på samma resultat som kubanen Juan Miguel Echevarria men med ett bättre andra hopp.

Kubanskt också på bronsplats genom Maykel Masso som hoppade 821.

En längdhoppare mitt i luften.
Bildtext Militiadis Tentoglous jättehopp i sista omgången räckte ända till OS-guld för Grekland.

Kubanerna på andra och tredje plats hade problem med skador och fick medalj trots att de inte kunde göra sig själva riktig rättvisa. Echevarria skadade sig under tävlingen och kunde inte genomföra sina två sista hopp medan Masso bara kunde delta i de två första omgångarna.

Duon såg också mycket besviken ut efter tävlingen, medan Tentoglou närmast var chockad.

Greken som bara var 27:a i senaste OS i Rio hade svårt att ta in vad som hänt när han ställde sig mellan de kubanska hopparna för medaljfotografering.

Då hade Kristian Pulli redan lämnat Olympiastadion i Tokyo, med många känslor i kroppen men en som var starkare än alla andra. 

– Hunger. Jag hade velat vara här längre. Till topp-3 i världen finns det chanser, det gäller bara att få rätt dag. Hjälps inte annat än att utvecklas och gå vidare.