Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chockbeskedet från Tokyo: Oliver Helander kan knappast ställa upp i OS, ny skada sätter stopp

Uppdaterad 02.08.2021 08:45.
Oliver Helander.
Bildtext Oliver Helander är nära att tvingas kasta in handduken och tacka nej till OS. (arkivbild)

Två dagar innan Oliver Helander skulle ha gjort sin efterlängtade OS-debut kommer det dystra beskedet. Spjutkastaren från Karis har dragit på sig en ny skada och kan antagligen inte delta i onsdagens kvaltävling.

Det har varit några skadefyllda år för Oliver Helander, och oturen håller i sig. Kroppen sätter antagligen stopp också för deltagande i den här säsongens huvudmål.

Det blir troligen inget OS i Tokyo för Helander. Det avslöjade den finländska lagledningen på en distanspresskonferens i Tokyo på eftermiddagen lokal tid.

– Under träningspasset i går gjorde Oliver stegövningar. Muskeln i höger lår greppade fast, och en magnetröntgen visade att han har en muskelskada som är smärtsam just nu. Den gör att hans chans att starta är liten. Han är i övrigt i skick och hel och vi börjar därför inte köra med bedövningssprutor, säger lagets läkare Ilkka Räsänen.

– Vi håller en liten dörr öppen, med det troliga är att han inte kan delta i onsdagens kval. Det finns inte mycket vi kan göra. Låret är ont när man får en sån skada, smärtan hör till kroppens försvarsmekanism, säger Räsänen.

Helander anmäls till tävlingen, men var själv inte på plats på presskonferensen där Finlands två återstående spjutherrar i OS-kvalet på onsdag lade ut texten: Lassi Eteläaho och Toni Kuusela.

– Lägret i Saga gick bra. Alla tre lyckades göra bra träningar där och vi kom hit till Tokyo med optimism. Olivers skada är en motgång men vi gör allt för att han ska kunna ställa upp. För Lassi och Toni är läget bra, säger spjuttränaren Petteri Piironen.

Ruuskanen erbjöds platsen

Helander tog hand om den sista platsen i Finlands OS-trupp när han i en extra kvaltävling i Joensuu förra månaden slog tidigare stortävlingsmedaljören Antti Ruuskanen.

Efter att vidden av Helanders skada blev klar utreddes i går också möjligheten att flyga in Ruuskanen till Japan då veteranen fanns anmäld som reserv till OS.

Ruuskanen och hans team tog seriöst på möjligheten till ännu en OS-start, men efter att det stått klart att han skulle ha kommit fram till Tokyo först på tisdag eftermiddag valde Ruuskanen att inte blixtinkallas och sätta sig på flyget, och chansen till start finns därför ännu kvar för Oliver Helander.

Helanders personbästa är 88,02, kastat 2018 och ett resultat som skulle räcka långt också i Tokyo. Året efter kastade han 86,93, ett resultat som förde honom över OS-gränsen.

Även hans fjolårssäsong förstördes av skada och i år har det som bäst blivit 80,82 för IF Raseborgs kastare. De senaste veckorna har Helander varit på plats i Japan på de finländska friidrottarnas träningsläger i Saga.

Oliver Helander rehabiliterar sig i idrottarbyn i Tokyo och kommenterar själv inte sitt skadeläge för medierna.